Κατηγορίες
βουλευτές Ημαθία

Απ. Βεσυρόπουλος: “οριστική λύση στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων”

vesiropoulos_VOULIΌπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του βουλευτή Ημαθίας (ΝΔ) Απ. Βεσυρόπουλου “Οριστική λύση στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και κατ’ επέκταση με τις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, δίνεται με την τοπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος μαζί με συναδέλφους του και έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω τροπολογία, που κατατέθηκε στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος», εισάγονται μεταξύ άλλων διατάξεις για εγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης με βάση την ικανότητα του οικοσυστήματος, αλλά και μίσθωμα υπέρ των οικείων Δήμων για την χρήση των βοσκοτόπων. Με την συγκεκριμένη τροπολογία αντικαθίσταται το άρθρ. 103 του δασικού κώδικα (ν.δ. 86/1969) που ρυθμίζει την βοσκή εντός δασών, δασικών εκτάσεων ως και δημοσίων και εποικιστικών χορτολοβαδικών εκτάσεων. Ορίζεται ότι, η βοσκή στις ανωτέρω εκτάσεις και όπου αυτή δεν απαγορεύεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, θα ασκείται πλέον βάσει εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης που λαμβάνει υπόψη την βοσκοϊκανότητα του οικοσυστήματος και την δυνατότητα αναβάθμισής του για την εξυπηρέτηση της σκοπούσας χρήσης.

Ακόμη, ικανοποιείται για πρώτη φορά η ανάγκη να συνδεθούν αυτά τα δικαιώματα του βοσκότοπου, με τα δικαιώματα υποστήριξης της κτηνοτροφίας, δηλαδή της άμεσης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων. Για πρώτη φορά ορίζονται αυτές οι ζώνες, ζώνες που είναι χαμηλής μέσης ή υψηλής βοσκοϊκανότητας, ώστε να γίνεται μια δίκαιη κατανομή, προκειμένου να υπάρχει μια πιο δίκαιη κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους μας.

Αναφερόμενος σε αυτή τη θετική εξέλιξη, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε τα εξής:

«Με τη συγκεκριμένη τροπολογία που έγινε αποδεκτή και με την εισαγωγή του ορισμού του βοσκοτόπου, λύνεται στην ουσία το πρόβλημα με τον καθορισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά και θα συμβάλλει καθοριστικά στην απρόσκοπτη καταβολή των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους μας.

Οι διορθώσεις που επιφέρει η συγκεκριμένη τροπολογία ήταν απαραίτητες, καθώς λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του ελληνικού εδάφους, πολλές από τις βοσκήσιμες εκτάσεις χαρακτηρίζονταν μέχρι πρότινος ως δασικές.

Πλέον, με την ένταξη των ξυλωδών και φρυγανωδών εκτάσεων, μπαίνει ένα τέλος στο υφιστάμενο νομοθετικό κενό, που χαρακτήριζε ως βοσκοτόπους μόνο τις χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους κτηνοτρόφους και αποκαθιστούμε μια αδικία, που δυστυχώς υπέστησαν κάποιοι κτηνοτρόφοι εξαιτίας της επικαιροποίησης των δασικών χαρτών με αποτέλεσμα αρκετές εκτάσεις να μην είχαν χαρακτηριστεί επιλέξιμες.

Ο κίνδυνος που υπήρχε να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων των κτηνοτρόφων, πλέον εξαλείφεται, αφού επιλύονται με βιώσιμο τρόπο, θέματα χαρακτηρισμού και καθορισμού των βοσκήσιμων εκτάσεων».”