Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Άρθρο (Στ. Φουρτουνίδης): «Ιδιωτικοποιήσεις» τραπεζών σε βάρος των φορολογουμένων και των υφιστάμενων μικρομετόχων.

fourtounidisstefΠριν λίγες ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας επιζήμιας για το Ελληνικό Δημόσιο ενέργειας της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην «Eurobank». Οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι οποίοι από το 2008 χρηματοδότησαν την ανακεφαλαιοποίηση της «Eurobank» μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε καν δικαίωμα να συμμετέχει στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ οι νέοι μέτοχοι είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην αύξηση σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς. Έτσι, τα ιδιωτικά funds απέκτησαν μετοχές της τράπεζας με χαμηλό τίμημα, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο, που κεφαλαιοποίησε την τράπεζα τα τελευταία χρόνια, δεν επετράπη να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Την ίδια ακριβώς μεθόδευση διαπιστώνουμε ότι ακολουθεί το Ελληνικό Δημόσιο και στην περίπτωση της «Εθνικής», όπου και εκεί υπό το πρόσχημα της «ιδιωτικοποίησης», έχει αποκλειστεί το δικαίωμα συμμετοχής του Τ.Χ.Σ., δηλαδή του Έλληνα φορολογούμενου, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Έτσι, οι Έλληνες φορολογούμενοι, ενώ επωμίστηκαν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βλέπουν πλέον τους τρίτους να καρπώνονται τα οφέλη των θυσιών τους και μάλιστα με μικρό αντάλλαγμα που σε κάθε περίπτωση είναι χαμηλότερο από την τιμή της μετοχής στην αγορά.

Αλλά ακόμη και οι μικρομέτοχοι των δυο αυτών τραπεζών διαπίστωσαν ότι το δικαίωμα προτίμησης που εκ του νόμου έχουν για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καταργήθηκε. Η ενέργεια αυτή, δηλαδή η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, δημιουργεί τεράστια ζητήματα, αφού θίγεται το συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα των μικρομετόχων στην ιδιοκτησία και την διατήρηση της αξίας της.

Την ίδια στιγμή γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων υποτιμητικής κερδοσκοπίας στη μετοχή της «Εθνικής» και παράλληλα βλέπουμε μια εικόνα κατάρρευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες άνω του 8%.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να επισπεύσει την διερεύνηση των φαινομένων υποτιμητικής κερδοσκοπίας και στις δυο περιπτώσεις. Παράλληλα είναι βέβαιο ότι τα δικαστήρια θα κληθούν να εξετάσουν τη νομιμότητα τη κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης για τους υφιστάμενους μετόχους των δυο τραπεζών.

Το ερώτημα είναι όμως ποιος και πως θα διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των Ελλήνων φορολογουμένων που πλήρωσαν τόσα χρόνια για τις τράπεζες και βλέπουν τους τρίτους να καρπώνονται τις θυσίες τους.

Στέφανος Φουρτουνίδης

Υποψήφιος για την Ευρωβουλή

«Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες / Πρωτοβουλία Χατζημαρκάκη»

Δικηγόρος