Κατηγορίες
βουλευτές Ελλάδα

Νέος τρόπος ψηφοφορίας και παρουσιών στο Κοινοβούλιο

vouli1Σε νέα εποχή μπαίνει το ελληνικό Κοινοβούλιο – δυστυχώς μόνο σε επίπεδο τεχνολογίας και λειτουργικότητας (γιατί από τα υπόλοιπα φαίνεται πως οι “εθνοπατέρες” και οι “εθνομητέρες” δεν χαμπαριάζουν και πολλά, και αυτό φάνηκε από τις γενικότερες αντιδράσεις μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών = σε γενικές γραμμές το 99,9% είπαν ότι κέρδισαν!).

Έτσι, με την έναρξη του πρώτου θερινού τμήματος ξεκινά και το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (ενώ από Σεπτέμβριο, όταν αρχίσει η νέα Σύνοδος ξεκινά και το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο).

Σε ότι αφορά στην «ηλεκτρονική ψηφοφορία», η τεχνική προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί, και έτσι οι βουλευτές που θα συμμετάσχουν στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής θα ψηφίζουν με την ατομική τους κάρτα «ναι», «όχι» ή «παρών» στις ονομαστικές ψηφοφορίες. .

Από τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, μέχρι σήμερα μια ονομαστική ψηφοφορία απαιτούσε σχεδόν δύο ώρες για τη ανακοίνωση του αποτελέσματος. Μία ώρα σχεδόν απαιτούσε η ανάγνωση του καταλόγου και άλλη μία ώρα η καταμέτρηση των ψήφων. Πλέον, ο χρόνος που θα απαιτείται θα είναι δέκα λεπτά, δεν θα προηγείται ανάγνωση του καταλόγου ενώ οι βουλευτές που δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κατά την πρώτη ανάγνωση θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία, όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα αλλά με την επίσης χρονοβόρα διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης.
Στο σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα καταχωρούνται και οι επιστολικές ψήφοι.

.

Πως η Βουλή θα διασφαλίζει ότι κάποιος βουλευτής δεν θα κάνει χρήση της ατομικής κάρτας συναδέλφου του για τη συμμετοχή σε ψηφοφορία; Η αρμόδια υπηρεσία επιχείρησε να αντλήσει εμπειρία από τη διαδικασία που ακολουθούν άλλα κοινοβούλια και όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες, «δεν υπάρχει ούτε ένα κοινοβούλιο που να μπήκε στη διαδικασία αυτή, καθώς θεωρείται απίθανο κάποιος βουλευτής να διακινδυνεύσει να εκπέσει του αξιώματος του από μια τέτοια πράξη».

.

Σε ότι αφορά στην “ηλεκτρονική παρουσία”, ήδη έξω από κάθε είσοδο της Ολομέλειας της Βουλής έχει εγκατασταθεί ειδικός μηχανισμός προκειμένου οι βουλευτές να… “χτυπούν” την κάρτα κατά την είσοδό τους. Θα είναι η ίδια ακριβώς κάρτα που θα χρησιμοποιείται για τη συμμετοχή στην ονομαστική ψηφοφορία αλλά δεν αποκλείεται να απαιτηθεί προηγουμένως αλλαγή του Κανονισμού, καθώς με βάση το άρθρο 76, η συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδριάσεις πιστοποιείται με την υπογραφή καταλόγου παρουσίας που εκτίθεται προς υπογραφή σε όλους τους βουλευτές. Ήδη πάντως, το άρθρο 76 προβλέπει ότι “με απόφαση του Προέδρου της Βουλής μπορεί η διαπίστωση της παρουσίας των βουλευτών να γίνει και με ηλεκτρονικό σύστημα”.

με πληροφορίες από “Το Ποντίκι”