Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Τσερνόμπιλ: 28 χρόνια μετά την καταστροφή

chern1986Σαν σήμερα, 26 Απριλίου του 1986, στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας θέλησαν να κάνουν ένα πείραμα (ασφαλείας, υποτίθεται). Μέσα στη νύχτα.

Στο πλαίσιο του πειράματος αυτού, οι τεχνικοί έκλεισαν τα αυτόματα συστήματα ρύθμισης της ισχύος της τέταρτης μονάδας του σταθμού, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας, αφήνοντας ωστόσο τον αντιδραστήρα να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του. Στη 1:23 το πρωί, η αλυσιδωτή αντίδραση στον τέταρτο αντιδραστήρα προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τίναξαν στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμα του αντιδραστήρα, βάρους χιλίων τόνων. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίστηκε στον αέρα, μέσω του οποίου μεταφέρθηκε στις γύρω περιοχές με ταχείς ρυθμούς.

Στις 28 Απριλίου, σουηδικοί σταθμοί παρατήρησης άρχισαν να καταγράφουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και απαίτησαν μια εξήγηση. Παρότι η σοβιετική κυβέρνηση αποπειράθηκε αρχικώς να συγκαλύψει το γεγονός, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπήρξε ένα “μικρό ατύχημα”.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά:

– 7.000 τόνοι μετάλλου και 400.000 κυβικά μέτρα σιδηροπαγούς σκυροδέματος, προκειμένου να θαφτούν οι εκατοντάδες τόνοι πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών συντριμμιών μέσα σε μια σαρκοφάγο

– 31 άνθρωποι πέθαναν λίγο μετά την έκρηξη (επίσημα)

– 25.000 στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1986 μέχρι σήμερα,

– 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια,

– έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (δηλαδή, μια Ελλάδα και κάτι…!) έχει μολυνθεί

– περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες

.

και φυσικά πόσα άλλα τα οποία θα τα δούμε στα χρόνια που έρχονται (ή που κάποιοι τα έχουν δει αλλά δεν τα έχουν αποκαλύψει)…