Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία Χωρίς κατηγορία

“Τέλος εποχής” για τα XP (που ήταν ίσως το πιο πετυχημένο λειτουργικό της Microsoft)

laptoxpΤο πιο επιτυχημένο λειτουργικό που έβγαλε ποτέ η Microsoft, τα Windows XP, σταματούν από σήμερα – μετά από 12 χρόνια – να έχουν τεχνική υποστήριξη από την εταιρία που τα κατασκεύασε.

Τα XP μπορεί και να μην ήταν τα πιο πετυχημένα εμπορικά (αυτά τα ξέρει μόνο η εταιρία), ήταν όμως από τα πιο “αγαπημένα” και “φιλικά” προς τους χρήστες (κυρίως λόγω της σταθερότητας τους αλλά και αυτών τα οποία μπορούσαν να πράξουν οι χρήστες).

Όσοι χρήστες έχετε ακόμη Windows XP στον υπολογιστή σας σίγουρα θα έχετε λάβει το μήνυμα που σας ενημερώνει για την εξέλιξη αυτή.

Οι χρήστες φυσικά, αν θέλουν, μπορούν να συνεχίσουν να έχουν το αγαπημένο τους λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στους υπολογιστές τους. Όμως δεν θα μπορούν να βασίζονται πλέον στις περιοδικές ενημερώσεις (updates)…… που μέχρι σήμερα έκλειναν τις κατά καιρούς «τρύπες» ασφάλειας και πλέον θα πρέπει να «ποντάρουν» μόνο στις δυνατότητες του όποιου προγράμματος κατά των ιών διαθέτουν (οι οποίες όμως δυνατότητες θα είναι πια μικρότερες χωρίς τα τακτικά «μπαλώματα» της Microsoft στον κώδικα του συστήματός της).

Όπως αναφέρει η Microsoft (για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, αφού κάποιοι νομίζουν πως μπορεί να σταματήσει να δουλεύει ο υπολογιστής τους), “Στις 8 Απριλίου 2014, η υποστήριξη και οι ενημερώσεις για τα Windows XP δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες. Μην αφήσετε τον υπολογιστή σας απροστάτευτο. Η Microsoft παρέχει υποστήριξη για τα Windows XP τα τελευταία 12 χρόνια. Έφτασε όμως η ώρα να επενδύσουμε, τόσο εμείς όσο και οι συνεργάτες μας στον τομέα υλικού και λογισμικού, τους πόρους μας στην υποστήριξη πιο πρόσφατων τεχνολογιών ώστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να προσφέρουμε νέες εξαιρετικές εμπειρίες.”

Και συνεχίζει: “Τι σημαίνει όμως ότι τα Windows XP δεν υποστηρίζονται πλέον; Απαντά η ίδια η Microsoft: “Μια μη υποστηριζόμενη έκδοση των Windows δεν θα λαμβάνει πλέον ενημερώσεις λογισμικού από το Windows Update. Αυτές περιλαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας που μπορούν να προστατέψουν τον υπολογιστή σας από επιβλαβείς ιούς, λογισμικό κατασκοπίας και άλλο κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να υποκλέψει τις προσωπικές σας πληροφορίες. Το Windows Update επίσης εγκαθιστά τις τελευταίες ενημερώσεις λογισμικού για να βελτιώσει την αξιοπιστία των Windows—νέα προγράμματα οδήγησης για το υλικό σας και περισσότερα.”

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ