Κατηγορίες
άρθρα Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πολιτική

Νίκος Ανεσίδης: “Η Ευρώπη των Περιφερειών και οι Περιφέρειες της Ευρώπης”

anesidisΗ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Είκοσι περίπου ήμερες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πλέον η ώρα να ανοίξουμε την συζήτηση για την πολιτική. Είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε σοβαρότερα από κάθε άλλη φορά το διακύβευμα και τη σημασία της ψήφου μας. Τώρα που ο καθένας από μας έχει βιώσει την λαίλαπα που βρήκε τη χώρα μας, βλέποντας τις τεράστιες ανατροπές που έχει φέρει σε προσωπικό, οικογενειακό άλλα και πολιτικό επίπεδο, είναι που πρέπει να ζυγίσουμε την ψήφο μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Είναι φανερό ότι τα περιθώρια για λάθη έχουν στενέψει απελπιστικά.
Από τον τίτλο του άρθρου προκύπτει η σχέση του κυρίως με τις περιφερειακές εκλογές που στην καθημερινή συζήτηση φαίνεται να περνούν σε δεύτερη μοίρα. Είναι όμως πράγματι έτσι?

.

Από την πραξη συστασης της Ευρωπαικης Ενωσης η Ευρωπη εχει χωριστει σε περιφερειες αυτοδυναμες με μια σχετικη αυτονομια σε σχεση με το κρατος-μελος στο οποιο ανηκουν.Για τον σκοπο αυτό εχει συσταθει και λειτουργει το Ευρωπαικο Συμβουλιο Περιφερειων με δικο του προυπολογισμο και λειτουργια.Η αυτονομια αυτή εγκειται κυριως στο βαθμο προσβασης των περιφερειων στα ευρωπαικα προγραμματα και στις αναπτυξιακες πολιτικες που εκπονουνται για την στηριξη των περισσοτερο αδυναμων περιφερειων και όχι των αδυναμων κρατων.Ετσι ,για παραδειγμα μια φτωχη περιφερεια της Ιταλιας μπορει να εχει πολύ καλυτερη προσβαση σε ένα κοινοτικο προγραμμα από την δικη μας περιφερεια Αττικης που εμφανιζει υψηλοτερο ΑΕΠ ,παρολο που η χωρα μας είναι φυσικα πολύ φτωχοτερη από την Ιταλια.Αυτη η δυνατοτητα είναι που δινει στις περιφερειες το πλεονεκτημα να κινουνται με την αυτονομια που ανεφερα πιο πανω και ανεξαρτητα από το κεντρικο κρατος(υπουργεια κλπ).Αυτο είναι κατ εμενα τουλαχιστον,το σημειο κλειδι για την εφαρμογη μιας αποκεντρωμενης Διοικησης,μιας πραγματικης αποκεντρωσης που είναι και το ονειρο μιας ολοκληρης γενιας στελεχων της Αυτοδιοικησης.Η Ευρωπη λοιπον,μας δινει τη δυνατοτητα.Εμεις μπορουμε να την αδραξουμε και να κινηθουμε καταλληλα μεσα στους ευρωπαικους θεσμους?
Η μεχρι σημερα εμπειρια,μας λεει πως μαλλον δεν θελουμε και όχι ότι δεν μπορουμε.Και δεν θελουμε γιατι οι αυτοδιοικητικοι μας ηγετες είναι ειτε σε απολυτη εξαρτηση από την κεντρικη διοικηση ειτε εχουν χασει αυτό το αεναο παιχνιδι εξουσιας που μαινεται? αλλα παντως σιγουρα παιζεται μεταξυ κεντρου και περιφερειας.Τα χρηματα θα μοιραστουν επομενως από τον ταδε υπουργο ακομη και για την επιχορηγηση του πολιτιστικου συλλογου ‘περα Παναγιας’ γιατι αυτος τα διαχειριζεται και τα χρησιμοποιει κατά βουληση για σκοπους βεβαιως όχι παντα αντικειμενικους.
Εχουμε μπροστα μας μια νεα προγραμματικη περιοδο.Το νέο Συμφωνο Εταιρικης Σχεσης 2014-2020 είναι μια μεγαλη προκληση για την χειμαζομενη οικονομια μας.Ποιος θα το χειριστει και που θα το κατευθυνει? Αν αποφυγουμε τα λαθη του παρελθοντος όταν φτασαμε να επιδοτουμε πχ φαρμακεια για να ανακαινιστουν (αναφερω τα φαρμακεια γιατι είναι ο δικος μου τομεας δραστηριοτητας αλλα φυσικα δεν είναι τα μονα) και στραφουμε σε παραγωγικους τομεις που θα φερουν προιοντα ανταγωνιστικα και εξαγωγιμα που δημιουργουν νεες θεσεις εργασιας εχει ελπιδα η χωρα.Αν συνεχισουμε την μεχρι τωρα πορεια μας σαν να μην συμβαινει τιποτα η νεα χρεοκοπια είναι μπροστα μας.
Η Περιφερεια Κεντρικης Μακεδονιας είναι η μεγαλυτερη σε εκταση και η δευτερη σε ΑΕΠ περιφερεια της χωρας μετα την περιφερεια Αττικης.Τα συγκριτικα της πλεονεκτηματα είναι τεραστια λογω της γωγραφικης θεσης που κατεχει καθως συνορευει με ολες σχεδον τις βαλκανικες χωρες.Ειναι όμως περισσοτερο από εμφανης η αδυναμια της να εκμεταλευτει αυτή την πλεονεκτικη της θεση και να την μετατρεψει σε πυλη αναπτυξης προς οφελος των κατοικων της.Οι αλλοτε πλουσιοτεροι νομοι της κατρακυλουν στις χαμηλοτερες θεσεις μεταξυ των νομων της χωρας και οι δεικτες ανεργιας αυξανονται διαρκως.Ειναι ΤΩΡΑ που πρεπει αυτή η πορεια να αναστραφει.Ειναι ΤΩΡΑ που απαιτειται να αναδειχθει μια νεα εμπνευσμενη ηγεσια στο τιμονι αυτης της μεγαλης Ευρωπαικης περιφερειας που με την εξωστρεφεια που θα επιδειξει σε ολους τους τομεις δραστηριοτητας (πολιτικο,οικονομικο,πολιτιστικο) και με απολυτη διαφανεια και σεβασμο στο δημοσιο αλλα και κοινοτικο χρημα να επαναφερει την Κ.Μακεδονια στο δρομο της αναπτυξης και της ευημεριας.
ΑΝΕΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
Φαρμακοποιος
Υποψηφιος Περιφερειακος Συμβουλος
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ”
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ
Υπ. Περιφερειαρχης Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ