Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία Χωρίς κατηγορία

Βρήκαν τη … “δεύτερη Γη”;;

padreefiglioΠροφανώς είμαστε ευχαριστημένοι από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε εδώ και ψάχνουμε να κάνουμε και …εξαγωγές;;

Τέλος πάντων! Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται πλανήτης ο οποίος φαίνεται να πληροί και τις δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται (ίδιο μέγεθος και κατάλληλη απόσταση από το άστρο του) για να δικαιολογεί τον τίτλο της “δεύτερης Γης”.

.

Υποθέτουν πως βρήκαν την πλανητική …αδελφή ψυχή! Μετά από πολλά χρόνια αναζητήσεων.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μεγάλη ομάδα Αμερικανών αστρονόμων, με επικεφαλής την Ελίζα Κουιντάνα, του Κέντρου Ερευνών Ames της NASΑ και του Ινστιτούτου SETI, που παρουσίασε το έργο της μέσα από το επιστημονικό περιοδικό «Science».

Ο πλανήτης ονομάζεται Κέπλερ-186f, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 490 ετών φωτός (σχετικά κοντά για τα αστρονομικά δεδομένα) στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου και έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από της Γης (έχει διάμετρο περίπου 10% μεγαλύτερη από αυτή της Γης).

Το ενδιαφέρον είναι πως βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο του για να έχει νερό σε υγρή μορφή και άρα δυνητικά μπορεί να φιλοξενήσει ζωή- κάτι πάντως που δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί.

Από τους σχεδόν 1.800 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, περίπου 20 έχουν τροχιές που κινούνται εντός της κατοικήσιμης ζώνης των άστρων τους, δηλαδή ούτε πολύ μακριά από αυτά (οπότε το νερό θα πάγωνε), ούτε υπερβολικά κοντά (οπότε το νερό θα έβραζε και θα εξατμιζόταν).
Όμως όλοι αυτοί οι γνωστοί εξωπλανήτες είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τη Γη.