Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Άρθρο (Τ. Τασιόπουλος): “Διαφθορά και διαπλοκή”

tassiopoulosτου Τ. Τασιόπουλου, 

δημοτικού συμβούλου της παράταξης “Ρουμλούκι-Αλεξάνδρεια, πορεία στο μέλλον”

Κατά τη γνώμη μου, της διαφθοράς προηγείται η διαπλοκή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να συμβεί αυτό πρέπει να συμπράξουν:

  • Ο κύριος του έργου που είναι η δημοτική αρχή με όποια πρόσωπα εκπροσωπείται, που συνήθως είναι ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ως τελευταίος διατάκτης.
  • η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ η οποία συντάσσει τις μελέτες, προβαίνει στις επιμετρήσεις, επιβλέπει την ορθή ή μη εκτέλεση και πιστοποιεί την αποπεράτωση των εργασιών.
  • Ο ανάδοχος στα χέρια του οποίου παραμένουν τα όποια παραπανήσια χρήματα από το πλασματικό αποτέλεσμα της εκτέλεσης ενός έργου προς όφελος των διαπλεκομένων.

Το πρόβλημα λύνεται με την αναζήτηση των περιουσιακών στοιχείων αιρετών, διασυνδεδεμένων υπηρεσιών και εργολάβων.
Συνεπώς είναι ζήτημα αρχών και τάξης όταν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία να κατατίθενται στις αρμόδιες αρχές για απόδοση τυχόν ευθυνών που άλλοι αρμοδιότεροι θα διερευνήσουν.
Το πρόβλημα αυτό μεγιστοποιείται αν σε κάποιους δήμους είτε γίνεται κατάτμηση έργων ώστε να μην γίνονται δημοπρασίες αλλά απ’ ευθείας αναθέσεις, είτε και όταν γίνονται δημοπρασίες μεθοδεύεται ώστε το έργο να περάσει σε παρένθετα πρόσωπα που αφού πάρουν το ποσοστό επί τοις εκατό που έχει συμφωνηθεί προκαταβολικά, δανείζουν το πτυχίο τους, το έργο να εκτελείται από φίλα προσκείμενους εργολάβους ή από δημοτικούς εργολάβους.
Έχει καταγγελθεί επανειλημμένα σε αρκετούς δήμους – και στο δικό μας – το φαινόμενο των απευθείας αναθέσεων με τελευταίο κρούσμα το προχθεσινό του ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΑΓΚΑΘΙΑΣ .
Έχει επίσης καταγγελθεί η μεθόδευση της δημοπράτησης του έργου των 4.058.700 ,00 ευρώ των λυμάτων της ΜΕΛΙΚΗΣ ώστε να οδηγηθεί μετά στην εργολαβική επιχείρηση της οποίας την προσφορά κατέθεσε δημοτικός εργολάβος, και μέλος της οικονομικής επιτροπής.
Όλα καλά δηλαδή!!!
Και μακάρι να αποδειχτεί και στην προκαταρκτική που διατάχτηκε ότι είναι όλα καλά.
Πάντως επειδή έχω την τύχη να κλητεύομαι ως μάρτυρας σε πέντε διαφορετικές τέτοιες υποθέσεις, όπως έγινε και την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 για την υπόθεση των ΛΥΜΜΑΤΩΝ της ΜΕΛΙΚΗΣ, έχω την ατυχία να ακούω από τον γνωστό αυθάδη εμπλεκόμενο συκοφάντη ότι μπροστά από καμιά 20ριά χρόνια που είχα ως τελευταίος διατάκτης το σχετικό δικαίωμα έκανα σημεία και τέρατα.
Βέβαια πέρα απ’ ότι συνήθως φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, όποιος έχει στοιχεία τα καταθέτει στον εισαγγελέα ώστε τα όποια αρπακτικά να υποστούν τις συνέπειες του νόμου .
Αν δεν έχει στοιχεία και το κάνει αυτό, είναι κοινός συκοφάντης και βέβαια αν το κάνει πολλές φορές η συκοφαντία είναι κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και γι’ αυτό βοηθάει ώστε η αγωγή αποζημίωσης να είναι πιο βαριά.
Αν έχει στοιχεία ας κάνει αυτό που πρέπει: Στον εισαγγελέα τα πάντα.
Βέβαια η αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων δημάρχων, διασυνδεδεμένων υπηρεσιών και εργολάβων μπορεί να αρχίσει όπως κατέθεσα στον εισαγγελέα από την δική μου θητεία η οποία άρχισε ως διοίκηση το 1990 και τελείωσε το 2005 ως προέδρου του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ .
Προφανώς καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, άλλοι φοβούνται και χάνουν την ψυχραιμία τους, αφού το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη, καθώς η ρεμούλα τελειώνει οσονούπω.

Τάσος Τασιόπουλος
Δημοτικός σύμβουλος