Κατηγορίες
Αλεξάνδρεια άρθρα Χωρίς κατηγορία

Άποψη – Αλ. Μωυσίδου (πολιτικός μηχανικός): Η “καραμέλα” των απευθείας αναθέσεων

apopsiΚυκλοφόρησε στα ΜΜΕ, μια επιστολή, εκ μέρους των “ενεργειακών επιθεωρητών Αλεξάνδρειας” στην δήλωση του κ. Δημητριάδη σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις. Με αφορμή λοιπόν την ανακοίνωση αυτή, θα ήθελα να διευκρινίσω μερικά πράγματα για να μπορεί ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Το όλο θέμα ξεκίνησε με αφορμή μια ανάρτηση σε προσωπικό λογαριασμό στο fb και έναν διάλογο που ακολούθησε, μεταξύ συναδέλφων μηχανικών, όπου και εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας. Κάποιοι λοιπόν ανακάλυψαν τον συγκεκριμένο διάλογο και έκτοτε το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα συνεχώς και εντελώς αποσπασματικά, αποκρύπτοντας την υπόλοιπη αλήθεια, προφανώς για προεκλογικούς λόγους.

Οι απευθείας αναθέσεις σε ενεργειακούς επιθεωρητές γίνονται εδώ και τρία χρόνια περίπου. Οι δυο πρώτες μάλιστα τον Μάιο του 2011. Η πρώτη σε έναν μηχανικό από την Αθήνα και η δεύτερη σε ένα γραφείο με έδρα τη Χαλκίδα. Το θέμα απασχολούσε τον κλάδο μας πολύ καιρό πριν, χωρίς όμως να γίνει καμιά παρέμβαση, ούτε από εμάς τους μηχανικούς – που εξαντλούσαμε το θέμα μόνο σε συζητήσεις – ούτε από την αντιπολίτευση.

Η επιμονή τους στο συγκεκριμένο θέμα τις τελευταίες μέρες προκαλεί εντύπωση. Γιατί, αν όντως ενοχλούσε την αντιπολίτευση η συγκεκριμένη τακτική της διοίκησης, και αν τα κίνητρά της για τον κλάδο των μηχανικών ήταν ειλικρινή, θα έπρεπε να κινητοποιηθούν πολύ νωρίτερα. Όχι σήμερα. Όχι προεκλογικά. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά, αρκεί να είναι έτοιμοι να πουν όλη την αλήθεια για τις απευθείας αναθέσεις και όχι αποσπάσματα για να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Αυτό που δεν ειπώθηκε λοιπόν είναι ότι, τα ποσά για αυτές τις αναθέσεις ψηφίζονταν και από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης -πολλά στελέχη της οποίας είναι σήμερα στην παράταξη “ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ”.

Επίσης θα ήθελα να συμπληρώσω και κάτι άλλο: Δεν είναι επιλήψιμο, το ότι έγιναν απ ευθείας αναθέσεις σε μηχανικούς εκτός περιοχής. Γιατί με την λογική αυτή, δεν θα έπρεπε δικοί μας εργολάβοι και οι επαγγελματίες να παίρνουν έργα σε άλλους δήμους. Άλλωστε τον τελικό λόγο τον έχει ο Δήμαρχος σύμφωνα με τον νόμο.

Μας ενοχλεί όμως ο τρόπος που έγιναν αυτές οι αναθέσεις. Κι εκεί θα έπρεπε να εστιάσουμε. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά στο “Διαύγεια”, θα δείτε ότι σε κάποιες αναθέσεις, οι προσφορές κατατέθηκαν την μέρα που εγκρίθηκαν οι μελέτες! Δηλαδή δεν πρόλαβε κανένας άλλος μηχανικός να ενημερωθεί εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους… Κι αυτό δεν ειπώθηκε από κανέναν!

Σαφώς και οι ενεργειακοί επιθεωρητές της περιοχής είναι επαρκείς και πλήρως καταρτισμένοι. Η υποκριτική στάση όμως κάποιων, να αξιώσουν την διαφάνεια και τη δικαιοσύνη προεκλογικά, με κάνει να αμφιβάλω για τα κίνητρά τους.

Μωυσίδου Αλεξάνδρα
Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ