Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Διαμαρτυρία για τις προωθούμενες αλλαγές στις λαϊκές στη Μελίκη

laikagormelikiΔιαμαρτυρία για το νομοσχέδιο που στην ουσία του κινείται κατά των πωλητών λαϊκών αγορών έγινε στη λαϊκή αγορά της Μελίκης.

Οι πωλητές στις λαϊκές της Ημαθίας διαμαρτύρονται, όπως και όλοι οι συνάδελφοί τους ανά την Ελλάδα, για το νέο νομοσχέδιο που …επιφυλάσσει πολλές αλλαγές, που σχετίζονται με τον καθορισμό των θέσεων που κατέχουν μέχρι τα κάθε είδους πρόστιμα (προβλέπονται βαριές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις καθώς και πρόστιμα που είναι δυσβάσταχτα για ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους τρέχουν από τα χαράματα για το μεροκάματο).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων πωλητών Λαϊκών Αγορών, τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου είναι:

  • «Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.
  • Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.
  • Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας.
  • Υπέρογκα είναι τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο.
  • Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των Παραγωγών.
  • Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.