Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας περιβάλλον

22 Μαρτίου: “Παγκόσμια Ημέρα για το νερό”

waterΠαγκόσμια Ημέρα για το Νερό η 22α Μαρτίου και είναι ίσως από τις ημέρες που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας συνεχώς.

.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια – είτε “πειράματα”, είτε κανονική προσπάθεια, να ιδιωτικοποιηθεί το νερό, η πηγή της ζωής σε αυτόν τον πλανήτη. Σε κάποιες χώρες τα κατάφεραν, σε κάποιες άλλες όχι, ενώ σε ορισμένες άλλες – ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ – η συζήτηση έχει αρχίσει και υπάρχουν πολλές ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση θα περάσει σε έλεγχο ιδιωτών. Μέγα λάθος και επικίνδυνη εξέλιξη (αν πραγματοποιηθεί η όποια ιδιωτικοποίηση), γιατί το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να υπόκειται αποκλειστικά και μόνο στο έλεγχο του κράτους ή της Τ.Α.. Κανενός άλλου!

Η ημέρα του νερού καθιερώθηκε το 1992, στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που είχε γίνει τη χρονιά εκείνη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας. Τη σχετική απόφαση για τον ορισμό της σημερινής μέρας ως “Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό” πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Δεκέμβριο του 1992.