Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία Χωρίς κατηγορία

Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ύδατος στα βάθη του πλανήτη;

diamgreggioΟρισμένοι λένε πως ο επόμενος μεγάλος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Και δεν έχουν άδικο! Η πηγή ζωής του πλανήτη κινδυνεύει (και μάλιστα σοβαρά) είτε λόγω της μόλυνσης, είτε λόγω της αλόγιστης χρήσης είτε λόγω του ότι ορισμένοι “το έχουν δει το έργο” και προσπαθούν να βάλουν χέρι στο νερό του πλανήτη μέσα από την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή του.

Οπότε η είδηση ότι – λόγω ενός διαμαντιού που βρέθηκε κάπου στη δυτική Βραζιλία – υπάρχει η πιθανότητα ύπαρξης νερού σε μεγάλα βάθη (πάνω από τα 350χλμ βάθος) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Φυσικά, όπως αναφέρουν σε μια πρώτη τους εκτίμηση οι ειδικοί, το διαμάντι δεν πρέπει να έχει δημιουργηθεί μέσα σε κάποια υπόγεια λίμνη στην οποία το νερό ρέει ή έστω μένει σταθερό αλλά είναι σίγουροι πως υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ύδατος που είναι εγκλωβισμένες μέσα σε πετρώματα.

Πως ανακάλυψαν ότι υπάρχει νερό στα βάθη του πλανήτη; Αναλύοντας το διαμάντι! Αναλύοντας το, η φασματοσκοπική εξέταση έδειξε στο εσωτερικό του την ύπαρξη ενός σπάνιου ορυκτού, ενός ρινγκουδίτη, μιας μορφής ολιβίνη που σχηματίζεται υπό τρομακτικά υψηλή πίεση στο υπέδαφος και από τον οποίο αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος του ανώτερου μανδύα. Κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε δει με τα μάτια του ρινγκουδίτη από τόσο μεγάλο βάθος.

Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι ο εν λόγω ρινγκουδίτης, διαστάσεων μόλις 40 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), περιείχε περίπου 1,5% νερό σε βάρος. «Η αναλογία αυτή δεν ακούγεται μεγάλη, αλλά αν υπολογίσει κανείς τις τεράστιες ποσότητες ρινγκουδίτη, που εκτιμάται ότι υπάρχουν στα μεγάλα βάθη της Γης, τότε η ποσότητα νερού εκεί κάτω πρέπει να είναι ισοδύναμη με το νερό όλων των ωκεανών του πλανήτη»