Κατηγορίες
διεθνή Ευρώπη Χωρίς κατηγορία

Στην οικονομική σκακιέρα η συνέχεια της ουκρανικής κρίσης

ukrainegppΣε λεπτή γραμμή (που απαιτεί και λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, από όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους – ακόμη και από τους δικούς μας που λειτουργούν και ως Προεδρία της ΕΕ) κινούνται εδώ και 24 ώρες τα πράγματα στην Κριμαία και στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν, βλέποντας το πράγμα διαφορετικά και αφού έχει καταφέρει – χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά – να θέσει υπό έλεγχο την Κριμαία, τώρα λέει ότι ο Γιανουκόβιτς έπεσε με αντισυνταγματικό πραξικόπημα και ότι προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να στείλει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Επιπλέον, ανακάλεσε στις βάσεις τους τα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στην ρωσο-ουκρανική μεθόριο. Παράλληλα όμως δηλώνει ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να προστατεύσει τους πολίτες της. “Αν οι ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία ζητήσουν την βοήθειά μας, θα απαντήσουμε”, είπε ο Πούτιν.

Από την άλλη το θέμα πλέον παίζεται ΚΑΙ στο πεδίο που αρχικά ξεκίνησε, στο οικονομικό: οι Ρώσοι διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι αν η Ουάσιγκτον παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών επιχειρήσεων και ιδιωτών, η Μόσχα θα συστήσει στους κατόχους αμερικανικών αξιών να τις πουλήσουν. Αυτό θα φέρει απίστευτα προβλήματα στην αμερικανική οικονομία.

Τέλος δεν είναι να προκαλεί εντύπωση η… “ήπια” στάση της Μέρκελ, η οποία προσπάθησε να έχει έναν δικό της δίαυλο με τη Μόσχα. Άλλωστε, η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τον Πούτιν είναι τεράστια!!