Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Με αφορμή τη χθεσινή ισχυρή μπόρα και τη διακοπή του ρεύματος…

revmaperiskviewπερίπου δυο ώρες κράτησε χθες η διακοπή του ρεύματος

Αναπόφευκτα η χθεσινοβραδινή νεροποντή κατέδειξε δυο – τρία πράγματα τα οποία οφείλουμε να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας: πέραν των προβλημάτων που δημιουργούνται όταν ο όγκος του νερού είναι μεγάλος υπάρχουν και κάποια άλλα,  φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους μα τόσο μα τόσο σχετικά!

.

Αρχικά μας έγινε μια πολύ σημαντική υπενθύμιση: πόσο μικροί είμαστε όταν η φύση αποφασίζει να μας δείξει τις δυνατότητές της (μάλιστα ένα μέρος αυτών, που να τα δούμε και όλα!). Οπότε οφείλουμε να είμαστε συνεχώς προετοιμασμένοι, είτε ως δημοτική ή κρατική μηχανή, είτε ως άτομα.

.

Στη συνέχεια – και λόγω της διακοπής ρεύματος (που σε ορισμένες περιοχές του Δήμου Αλεξάνδρειας έφτασε σε διάρκεια ακόμη και τις 2 ώρες)…… είδαμε “τι παίζει” σε μια σύγχρονη κοινωνία που είναι εξαρτημένη από το ηλεκτρικό ρεύμα και που ξαφνικά – για οποιονδήποτε λόγο – δεν το έχει. Ας φανταστούμε τώρα το αγαθό αυτό (γιατί πλέον περί αγαθού πρόκειται) να λείπει επί μακρόν από τα σπίτια μας. Και ας βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση αυτών που στερούνται το αγαθό αυτό επί μακρόν, για οικονομικούς λόγους – ΚΑΙ ΕΔΩ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΕΙΔΙΚΑ, ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ. Και στην περιοχή μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα. Ένα δίωρο κύριοι ήταν αρκετό για να καταλάβουμε όλοι πως μόνο με ψηφίσματα δεν ζεσταίνονται σπίτια, ούτε μαγειρεύονται φαγητά, ούτε διαβάζουν παιδιά υπό το φως των κεριών. Απαιτούνται σοβαρές ενέργειες, δυναμικές παρεμβάσεις και ένα χέρι βοήθειας σε όποιον το έχει πραγματικά ανάγκη. Γιατί και οι Δήμοι, όπως και οι Περιφέρειες (αλλά και ο δημόσιος τομέας, με την έννοια του “κράτους”), δεν είναι επιχειρήσεις που θα πρέπει να λειτουργούν με καθαρά οικονομικά κριτήρια.

.

Τέλος, η νεροποντή και η διακοπή του ρεύματος κατέδειξαν και κάτι ακόμη: την ανάγκη της ύπαρξης του γραφείου του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή μας (ΔΕΔΔΗΕ = Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Γιατί η αποκατάσταση ζημιών δεν είναι κάτι που θα γίνει με ένα κουμπάκι που κάποιος θα το πατήσει από τη Βέροια ή τη Σαλονίκη. Την αποκατάσταση, άρα και την επαναφορά στην προτέρα κατάσταση, την κάνουν άνθρωποι, που εργάζονται μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν για βάση τους και ένα σημείο στην περιοχή μας, μια περιοχή με 40.000 κατοίκους. Για να είναι κοντά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στο τέλος μιας ημέρας που στο μεγαλύτερο μέρος της, από άποψης καιρού, ήταν σχετικά ήρεμη…