Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση Οικονομία

Κρίσιμα διλήμματα (που πρέπει να απαντηθούν!)

bivioΚαι τα …διλήμματα έχουν αρχίσει να γίνονται πιεστικά. Σύμφωνα με μία έκθεση του ΔΝΤ για το μέλλον της ΕΕ που φέρνει στο φως η Καθημερινή οι δρόμοι είναι οι εξής: Ομοσπονδιοποίηση της Ένωσης ή διάσπαση της Ευρωζώνης. Αλλιώς (λέει) το διαλύουν το μαγαζί και φτιάχνουν 2 ευρωζώνες ή έστω μια και οι υπόλοιποι εκτός!

Φυσικά θα γίνει (ή μάλλον γίνεται ήδη) αναφορά και σε άλλα πράγματα, όπως η αδυναμία των Ευρωπαίων πολιτικών να δουν τι μπορεί να φταίει και οι τράπεζες δεν πήγαν καλά μέσα στην κρίση. Και αυτό γιατί, αντί να δουν από το 2008 τα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, άρχισαν τις εικασίες και έλεγαν πως φταίνε οι Αμερικάνοι και οι τράπεζες τους που το 2008 κατέρρεαν.

Τέλος δεν λείπουν τα καρφιά για τις γερμανικές εμμονές…… (για τη σφιχτή οικονομική πολιτική) αλλά και για τις εγγενείς αδυναμίες της οικονομίας της Ευρώπης (όπως η έλλειψη ενιαίας δημοσιονομικής πολιτικής). Οπότε αναπόφευκτα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αν επιλεγεί η Ομοσπονδιοποίηση της Ένωσης τα κράτη μέλη θα πρέπει να παραχωρήσουν και άλλα πράγματα που σχετίζονται με την εθνική τους κυριαρχία – και εδώ τίθεται το ερώτημα αν αυτό συμφέρει χώρες όπως η Ελλάδα.