Κατηγορίες
Ευρώπη παραπολιτικά Χωρίς κατηγορία

Εφάπαξ 100 χιλιάρικα (επειδή έκανε χρήση “ευεργετήματος” του νόμου)

franciaΔέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά που εμφανίστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν έδωσε το παρών για μία και μοναδική ημέρα στην υπηρεσία του, ώστε να δικαιούται συνταξιοδοτικό μπόνους ύψους 100.000 ευρώ

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές του υπουργείου, ο ντε Βιλπέν εργάστηκε μία ημέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κε ντ’ Ορσέ για να μπορέσει να εισπράξει το μπόνους αυτό. Ο 60χρονος πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε τη διπλωματική καριέρα του το 1980.

Παρέμεινε στο διπλωματικό σώμα μέχρι το 1993, υπηρετώντας μεταξύ άλλων στις πρεσβείες της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον και το Νέο Δελχί. Επέστρεψε το Κε ντ’ Ορσέ, αυτή τη φορά ως υπουργός Εξωτερικών, το 2002 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2004. Χρημάτισε πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 2005 μέχρι το 2007, επί προεδρίας του Ζακ Σιράκ.

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι για τη μία και μοναδική ημέρα που εργάστηκε ο ντε Βιλπέν τον περασμένο Σεπτέμβριο δικαιούται εφάπαξ ύψους 100.000 ευρώ. Η χορήγηση του μπόνους αυτού εγκρίθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Το Κε ντ’ Ορσέ, που ρωτήθηκε το πρωί για το θέμα, υπογράμμισε ότι ο πρώην υπουργός επωφελήθηκε “από μια διάταξη του νόμου που αφορά τις συντάξεις” χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει το ποσό που ανέφερε η εφημερίδα, ούτε αν ο ντε Βιλπέν εργάστηκε όντως μόνο για μία ημέρα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς και γιατί δικαιούται κανείς ένα τόσο υψηλό εφάπαξ και ότι οι προσπάθειές της να πάρει διευκρινίσεις από το υπουργείο Εξωτερικών απέβησαν άκαρπες.

Οι πηγές του υπουργείου τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν ότι η χορήγηση του μπόνους δεν είναι παράνομη, όμως πιθανότατα είναι απαραίτητη η έγκριση του υπουργού Εξωτερικών για να δοθεί μια τέτοια αποζημίωση σε εργαζόμενο ενόψει της συνταξιοδότησής του.

Έθνος