Κατηγορίες
Ελλάδα περιβάλλον Χωρίς κατηγορία

Απορρίμματα: το 82% στις χωματερές!

aporimalexandriaΚαι αυτό που θα πρέπει να μας πουν ΞΕΚΑΘΑΡΑ οι υποψήφιοι είναι “τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν με τα σκουπίδια, τη διαχείρισή τους αλλά και όσα ακούγονται για ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής αλλά και την ανά κιλό χρέωση;”

Την ώρα που σε όλη την Ελλάδα οι υποψήφιοι δήμαρχοι δίνουν “μάχη” ώστε να λάβουν τον Μάιο την ψήφο των συνδημοτών τους, μια θλιβερή είδηση έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι παραδέχονται: το 82% των αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα καταλήγει στις χωματερές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2012, στη χώρα μας το 82% των αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα κατέληγε στις χωματερές ενώ υπολογίστηκε ότι αναλογούν ετησίως περίπου 503 κιλά σκουπιδιών ανά κάτοικο.

Στην Ελλάδα ανακυκλώθηκε μόλις το 16%, κομποστοποιήθηκε το 2% και ενταφιάστηκε το 82% των αστικών αποβλήτων. Αυτό που είναι παρήγορο – αν και η “κρίση” έφερε μείωση της κατανάλωσης, άρα και μείωση των σκουπιδιών ανά κάτοικο – είναι το ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο μέσο όρο παραγωγής σκουπιδιών ανά κάτοικο: η Eurostat αναφέρει πως στη χώρα μας αναλογούν περίπου 503 κιλά σκουπιδιών ανά κάτοικο, έναντι των 492 κιλών που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.