Κατηγορίες
ανακοινώσεις περιβάλλον Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Χωρίς κατηγορία

Την Κυριακή 23 Μαρτίου καθαρίζουμε το Δέλτα Αξιού!

foreaspotamia

Στο Δέλτα Αξιού θα δοθεί το πρώτο ραντεβού των φετινών εθελοντικών καθαρισμών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, την ερχόμενη Κυριακή 23 Μαρτίου, στις 10 το πρωί. Ο καθαρισμός θα γίνει στο παράκτιο τμήμα, με σημείο εκκίνησης το πέτρινο φυλάκιο στην δυτική πλευρά του Δέλτα. Θα προσπαθήσουμε να απαλλάξουμε την περιοχή από τα εκατοντάδες πλαστικά σκουπίδια που ξεβράζει η θάλασσα.
Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών, και μάλιστα τώρα την άνοιξη πολλά από αυτά, όπως οι αβοκέτες και οι καλαμοκανάδες, θα καταφτάσουν από άλλες περιοχές για να δημιουργήσουν τις φωλιές τους και να αναπαραχθούν. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από αλοφυτικές εκτάσεις, καλύπτεται δηλαδή από φυτά ανθεκτικά στην αλατότητα, και μάλιστα είναι η περιοχή της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη κάλυψη ενός προστατευόμενου είδους οικοτόπου, που ονομάζεται Μεσογειακές και αλόφιλες λόχμες.
Οι συμμετέχοντες στον καθαρισμό θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το καινούργιο παρατηρητήριο και από κει, να απολαύσουν τη θέα στη δυτική εκβολή του Αξιού και παρατηρήσουν με κιάλια και τηλεσκόπια τα πουλιά της περιοχής.
Μαζί μας θα είναι στον καθαρισμό η ομάδα ποδηλατών της Χαλάστρας, η ομάδα εθελοντών του Γυμνασίου και οι πρόσκοποι της Χαλάστρας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 4ης Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών, που διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, σε συνεργασία με τους δήμους Δέλτα και Πύδνας – Κολινδρού και με την ευγενική υποστήριξη του ΟΑΣΘ.