Κατηγορίες
ανακοινώσεις βουλευτές Ημαθία Χωρίς κατηγορία

Στον Γ. Γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

tsav20140305Τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Άγγελο Συρίγο επισκέφθηκε ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης μαζί με άλλους συναδέλφους του της ΝΔ, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της αλλαγής στο καθεστώς μετάκλησης των εποχιακών εργατών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία.

Σε συνέχεια της συζήτησης του νομοσχεδίου “Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης” στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, ο κ. Τσαβδαρίδης και οι συνάδελφοι του παρουσίασαν στον Γενικό την υφιστάμενη κατάσταση και τις δυσκολίες που συνεπάγεται αυτή για τους παραγωγούς, οι οποίοι επιθυμούν να απασχολήσουν έναν πολίτη τρίτης χώρας.

Ειδικότερα συζητήθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

  1. Μετά το πέρας του πρώτου διμήνου και για το υπόλοιπο διάστημα του 6μήνου που απομένει, να δίνεται η δυνατότητα αλλαγής εργοδότη.
  2. Η εξάμηνη άδεια παραμονής να υπολογίζεται ως το άθροισμα των ημερών εργασίας του εργάτη. Να υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα επιστροφής του εργάτη στη χώρα προέλευσης και η εκ νέου είσοδος του στη χώρα μας για εργασία, έως ότου ολοκληρώσει τον αριθμό εργάσιμων ημερών, διάρκειας 6 μηνών.
  3. Στην περίπτωση που ο πολίτης της τρίτης χώρας έχει μόνιμη συνταξιοδοτική ασφάλεια στη χώρα του, να παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής μόνο των ιατροφαρμακευτικών εισφορών.
  4. Απλοποίηση και επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών και διεκπεραίωση αυτών κατά την προηγούμενη χρονιά, ειδικότερα θα πρέπει η διαδικασία μετάκλησης των εποχικών εργατών να ξεκινάει κάθε Σεπτέμβριο ώστε στην αρχή κάθε επόμενου έτους οι εργάτες να βρίσκονται στην χώρα για εργασία, ώστε να εξυπηρετούνται οι παραγωγοί σε καλλιέργειες που απαιτούν εργάτες εκείνη την περίοδο.

Ο κ. Συρίγος από την πλευρά ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις και τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το πλαίσιο της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθιστώντας εφικτές τις απαραίτητες αλλαγές.