Κατηγορίες
Αλεξάνδρεια δελτία τύπου εκλογές Σπυρίδης Γιώργος Χωρίς κατηγορία

Γ. Σπυρίδης: “θα ξεκινήσουμε την ριζική αναδιάρθρωση του Δήμου”

alliapopsiveroiaΣυνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Άλλη Άποψη” παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας Γιώργος Σπυρίδης.

Στη συνέντευξη ερωτήθηκε για την πολιτική σημασία των εκλογών, για την πορεία δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης, έκανε κριτική στη διοίκηση του Φ. Δημητριάδη, ενώ παρέθεσε μια σειρά από προτάσεις για το Δήμο Αλεξάνδρειας.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

.

  1. ΠΟΙΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ;

Όλοι μας βιώνουμε την κρίση στις μέρες μας και Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ήδη από το 2010 αναφερόταν ξεκάθαρα στον ρόλο και τη λογική των μνημονίων και του Καλλικράτη που Τώρα όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά είναι μια πολιτική απόφαση και έχει πολύ συγκεκριμένους εντολοδόχους.

Αυτοί δεν είναι άλλοι από το διεφθαρμένο πελατειακό πολιτικό σύστημα, που βύθισε ολόκληρη την χώρα και την τοπική κοινωνία στην δίνη μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Οι τοπικές εκλογές είναι η ευκαιρία που δίνεται στον κάθε πολίτη να στείλει στο σπίτι του όλους αυτούς τους τοποτηρητές του πελατειακού πολιτικού συστήματος , που με τις μικροεκδουλεύσεις και τους ωμούς εκβιασμούς καταχράστηκαν την εξουσία που τους εμπιστεύτηκε ο λαός. Είναι η ευκαιρία να φέρουμε τη Διαφάνεια και την Αλληλεγγύη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι απλώς να γκρινιάζουμε γι’ αυτές στις παρέες και τα καφέ.

Οι δημοτικές εκλογές μπορεί να μην είναι εθνικές εκλογές, αλλά σίγουρα είναι η αρχή της ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής κατάστασης.

Οι επιλογές του καθενός μας στην κάλπη έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα.

Κανένας δεν είναι τώρα πια αθώος, όταν συνδημότες μας στερούνται βασικών κοινωνικών αγαθών και η κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης. Για αυτό και χαλαρές απόψεις του τύπου «δεν μιλάμε για μνημόνιο – αντιμνημόνιο , εδώ είναι τοπικές εκλογές» δεν είναι μόνο λανθασμένες, αλλά δεν πείθουν και τον κόσμο , γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτό που βιώνει στην καθημερινότητα του.

  1. ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ;

Ο κ. Δημητριάδης εξυπηρέτησε ακριβώς αυτή την λογική, έβαλε πλάτες στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική και συνεχώς λειτουργούσε σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης των μνημονίων, αντί να μάχεται και να κινητοποιεί τους συνδημότες για τα δίκαια τους.

Στις περιπτώσεις που δεν μπόρεσε να δράσει πυροσβεστικά , έμπαινε μπροστά συστήνοντας επιτροπές που ποτέ δεν λειτούργησαν και εξέδιδε άσφαιρα ψηφίσματα τα οποία έμειναν στην γραφειοκρατική λογική που τόσο καλά έχει μάθει να υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ψήφισμα για την άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα νοικοκυριά στα οποία είχε γίνει ήδη διακοπή λόγω χρέους. Ενώ στο δημοτικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο αποφασίσαμε ομόφωνα να μην μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ρεύμα, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη που ανοίγει ο καιρός, ο δήμαρχος σύστησε μια επιτροπή που, μένοντας στο τυπικό-γραφειοκρατικό σκέλος της υπόθεσης, μπόρεσε να διευκολύνει μονάχα καμιά εικοσαριά νοικοκυριά και άλλα τόσα σε μια δεύτερη φάση, δυστυχώς μετά τις γιορτές.

Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες των δημοτών μας ήταν και είναι πολύ μεγαλύτερες από την κυβερνητική ανάγκη να καταστείλει την οργή και την αγανάκτηση των συμπολιτών μας.

Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις θέλω να αναφερθώ στην ιδιότυπη συνεργασία των δύο πρώην αντιπάλων Δημάρχων στο θέμα της ανάπλασης, που τόσο ταλαιπωρεί την πόλη μας. Πώς άραγε είδαν οι δημότες την ανάληψη του συγκεκριμένου έργου από τον πρώην αντίπαλο του απερχόμενου Δημάρχου; Και άραγε πόσοι από του δημότες πιστεύουν πως η προτεραιότητα του Δήμου μας ήταν η κατασκευή των πεζόδρομων στην εποχή της κρίσης;

Ωστόσο δεν σταθήκαμε ποτέ να κάνουμε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, αλλά συμβάλαμε και εμείς στα όποια ζητήματα κατά καιρούς και αυτή ανέδειξε.

3) ΠΟΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ;

Η ένωση των τεσσάρων Καποδιστριακών Δήμων (Πλατύ , Μελίκη , Αντιγονιδών και Αλεξάνδρειας) στα πλαίσια του Καλλικράτη , αντί να ενδυναμώσει την τοπική αρχή , συγκεντρώνοντας υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό, είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Κατέστρεψε και αφυδάτωσε τη τοπική αυτοδιοίκηση και λειτούργησε ως βραχίονας των μνημονιακών πολιτικών.

Από τη μια έχουμε τη λογική της κεντρικής κυβέρνησης που παραχωρεί αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, μειώνοντας όμως τους πόρους της αντί να τους αυξάνει . Έτσι βέβαια πολλαπλασιάζει την ανοργανωσιά και την αναποτελεσματικότητα της. Από την άλλη είμαστε αντιμέτωποι με την πρακτική του πελατειακού κράτους, που με τις 8μηνες, 5μηνες και τελευταία 2μηνες συμβάσεις εργασίας και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, κρατάει σε ομηρία ολόκληρες γενιές νέων ανθρώπων, με μηδενικό όφελος για τους ίδιους, αλλά και για τον φορέα στον οποίο καλούνται να εργαστούν.

Ανάμεσα σε αυτές τις συμπληγάδες προστέθηκε η ανυπαρξία οράματος του κ. Δημητριάδη που δεν είχε σαφή ιδέα του τι είχε να κάνει πέρα από το να υπηρετήσει αυτό το πελατειακό σύστημα που τον ανέδειξε.

Εμείς λοιπόν θα ξεκινήσουμε την ριζική αναδιάρθρωση του Δήμου βασιζόμενοι στους τέσσερεις βασικούς μας άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι η αλληλεγγύη. Η πόλη είναι σε βαθιά κρίση, η φτώχεια εξαπλώνεται γύρω μας, νοικοκυριά απειλούνται με πλειστηριασμούς και αποκλεισμό από βασικά κοινωνικά αγαθά. Ο δήμος οφείλει να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς με κάθε τρόπο, παρέχοντας υλική, νομική ή τεχνική βοήθεια.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ποιότητα ζωής. Ζούμε την ερημοποίηση του δήμου από τις Δημόσιες υπηρεσίες και την πλήρη εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων με τις πλατείες και τα Δημοτικά στάδια να έχουν καταντήσει χωράφια και με τις υποδομές τους να παραπαίουν. Ο δήμος οφείλει να υπερασπίσει τις Δημόσιες υπηρεσίες να περιφρουρήσει τους δημοσίους χώρους και να αναδείξει μέσω του πολιτισμού τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Τρίτος άξονας είναι η παραγωγική αναδιοργάνωση του δήμου .Ο δήμος πρέπει να εστιάσει με όλες τους τις δυνάμεις σ’ ένα στρατηγικό σχέδιο που θα προωθεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής μας με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Τέταρτος άξονας είναι η Δημοκρατία , η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ στοχεύει στην ενεργοποίηση των δημοτών και την συμμετοχή τους στην λήψη των αποφάσεων σε αντίθεση με το σημερινό δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης.

  1. ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΣΑΣ;

Η ψήφος του σηματοδοτεί όχι απλώς την αλλαγή της αποτυχημένης πολιτικής της δημοτικής αρχής του κ. Δημητριάδη, αλλά δηλώνει και την απαξίωσή του σε όλο το πελατειακό σύστημα της πολιτικής διαπλοκής που οδήγησε τον δήμο και την χώρα μας σε αυτήν την δεινή θέση.

Ψηφίζοντας μας, λοιπόν, εγκαινιάζει μια καινούργια λογική και πρακτική, όπου η συμμετοχή και η αλληλεγγύη θα είναι στην ημερήσια διάταξη:

H ψήφος στην παράταξή μας είναι

1ον: ψήφος στη συμμετοχική λήψη αποφάσεων. Για να αποφασίζουν άμεσα οι δημότες σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και τις δικές τους προτεραιότητες και όχι αυτές του συστήματος διαπλοκής.

2ον:ψήφος στην αλληλεγγύη για όλους όσους έχουν πραγματικά την ανάγκη μας, με τον Δήμο πρωταγωνιστή στην υπεράσπιση των βασικών κοινωνικών αγαθών και των στοιχειωδών δημόσιων υπηρεσιών.

3ον:ψήφος στην απόλυτη διαφάνεια, αφού αυτή η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση  του Δήμου είναι προτεραιότητά μας. Ασφαλώς είναι δεδομένη και η σθεναρή μας στάση απέναντι στη διαφθορά και τα δημοτικά παραμάγαζα των διαφόρων εργολάβων.

4ον: Η ψήφος σ’ εμάς είναι ψήφος στην προσπάθεια ανάπτυξης των παραγωγικών δυνατοτήτων του Δήμου.

Αυτός ο τόπος έχει δυνατότητες αρκεί να δουλέψουμε όλοι με όραμα και ανιδιοτέλεια, για το κοινό καλό.

Κανείς μόνος του στην κρίση.

Όλοι μαζί λοιπόν για την ανατροπή.