Κατηγορίες
Ελλάδα κοινωνία Οικονομία Χωρίς κατηγορία

Έξι στους δέκα Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν την εφορία

euromoneyΈξι στους δέκα Έλληνες, δηλαδή οι μισοί και πλέον πολίτες, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των φορολογικών υποχρεώσεων τους για το 2014, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Συγκεκριμένα, έξι στους δέκα (59%) πολίτες εκτιμούν ότι δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις για το 2014, τρεις στους δέκα (31%) απάντησαν ότι θεωρούν πως θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν, ενώ ένας στους δέκα (10%) δεν είναι σε θέση να παρέχει κάποια εκτίμηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα του ΕΒΕΑ, σχεδόν έξι στους δέκα θεωρούν ότι οι τιμές των προϊόντων δε θα μειωθούν μετά και την αλλαγή στον τρόπο διάθεσης τους, το 16% των συμμετεχόντων είναι αβέβαιοι για το αποτέλεσμα, ενώ μόλις το 26% θεωρεί ότι οι τιμές των προϊόντων για τα οποία θα αλλάξει ο τρόπος διάθεσής τους, θα μειωθούν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα, και συγκεκριμένα το 92,5%, απάντησε ότι δεν έχει καμία πρόθεση αγοράς ακινήτου και ακριβού ΙΧ τους επόμενους μήνες. Μόλις το 2% δηλώνει πρόθεση αγοράς ακινήτου με το ποσοστό να κατρακυλά στο 0,5% όταν πρόκειται για την αγορά ακριβού αυτοκινήτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 18% των συμμετεχόντων, δηλώνουν αισιόδοξοι για τη μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, το ποσοστό απαισιοδοξίας παραμένει αρκετά υψηλό, στο 65%, δείχνοντας ότι η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να διατηρεί αρνητική στάση σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις.
Αναφορικά με την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, το 15% των συμμετεχόντων δήλωσαν αισιόδοξοι για τη μελλοντική τους εξέλιξη. Όμως και στο δείκτη αυτό το ποσοστό απαισιοδοξίας εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, μετρώντας περισσότερους από 7 στους 10 (72%) ερωτώμενους.
Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία ALCO, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 28 Φεβρουαρίου – 02 Μαρτίου 2014 και τα στοιχεία της επεξεργάστηκαν από το κέντρο μελετών και έρευνας του ΕΒΕΑ.

πηγή: topontiki.gr