Κατηγορίες
Ελλάδα επικαιρότητα Οικονομία

Οικονομία: σήμερα θα γίνουν συναντήσεις που θα φέρουν αλλαγές

ai8ypoysymvΑλλαγές έρχονται στην αγορά για μια σειρά από προϊόντα, αφού πρέπει να αναληφθούν δεσμεύσεις προς την Επιτροπεία που αποτελούν και βασικές προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης (όποτε κι αν αυτή αποδεσμευτεί) – κάποια από αυτά αφορούν και παλιότερες δόσεις.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αποφασίστηκε να τηρηθούν – προταθούν τα παρακάτω:

  1. Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα: Να πωλούνται εντός φαρμακείων με απελευθερωμένη τιμή, αλλά με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Σε περίπτωση που δεν μειωθεί η τιμή τους, να γίνουν νέες παρεμβάσεις.
  2. Για την τιμή των βιβλίων: Να απελευθερωθούν άμεσα τα ξενόγλωσσα και τα σχολικά βοηθήματα και για τα υπόλοιπα να παραμείνει ο περιορισμός στο ύψος της έκπτωσης έως 10% για τα δυο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους. Μετά να απελευθερώνεται και σ’ αυτά η τιμή.
  3. Για το γάλα: υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ Χατζηδάκη και Τσαυτάρη που σχετίζεται με τον χαρακτηρισμό “φρέσκο” και τη “διάρκεια ζωής” του γάλακτος.
  4. Για το ψωμί: Να πωλείται με το ζύγι, αλλά να μην υπάρξουν αλλαγές στους περιορισμούς που ισχύουν για τα αρτοποιεία.

Η σημερινή επίσκεψη των μελών της Επιτροπείας θα είναι διπλή: θα συναντηθούν με τον Γ. Στουρνάρα στις 4 το απόγευμα ενώ τρεις ώρες αργότερα θα έχουν συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη.

Πάντως μένουν μια σειρά από άλλα πράγματα που θα πρέπει να συζητηθούν επίσης, όπως οι Φόροι υπέρ τρίτων, οι ομαδικές απολύσεις και η μείωση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από εργαζόμενους και εργοδότες. Τέλος μένει να προσδιοριστεί και το μεγάλο αγκάθι, που δεν είναι άλλο από την τύχη του δημοσιονομικού κενού του 2015.