Κατηγορίες
άρθρα Ελλάδα στήλες Χωρίς κατηγορία

Περι καπνού και σχετικών “μέτρων”… (σε απλά ελληνικά και με απλή λογική)

nonfumlogoΓιατί (για πολλοστή φορά) οι αρχαίοι είχαν δίκιο: ουκ εν τω πολλώ το ευ. Λίγα λόγια μόνο!

Μέτρα για το κάπνισμα, γενική απαγόρευση της (κακιάς, κάκιστης) συνήθειας, υψηλά πρόστιμα σε καπνιστές και καταστηματάρχες που συνεχίζουν κ.ο.κ….

Μια σειρά από βλακείες, ούτως ώστε κάποιοι να κρύψουν 3 ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ανεπάρκειές τους: 1) την ανικανότητά τους να κάνουν οποιονδήποτε να κατανοήσει, δια μέσου διαφόρων δράσεων ή ακόμη και του σχολείου, ότι καπνίζοντας φλερτάρει επικίνδυνα και στενά με τον καρκίνο και με μια σειρά από άλλες σοβαρές ασθένειες 2) την αντιδημοκρατικότητά τους, αφού πρόκειται περί ενός καθαρά χουντικού μέτρου το οποίο επιβάλλεται με το στανιό (γιατί αν σήμερα απαγορεύεται το κάπνισμα, αύριο θα απαγορευτούν, δια νόμου φυσικά, άλλα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ πράγματα!), 3) την… “αγωνία” τους για την υγεία των πολιτών (μάλλον πρόκειται περί αγωνίας εισπρακτικού χαρακτήρα και τίποτε περισσότερο).

Αν πραγματικά ήθελαν να παρουσιάσουν έργο και να κάνουν καλό (και τώρα ομιλώ ως καπνιστής!), τότε θα μπορούσαν:

cig11) να μην αφήσουν παραθυράκια στο νόμο – τι σημαίνει ότι απαγορεύεται παντού αλλά όχι σε συγκεκριμένου τύπου μαγαζιά;;;

2) να πάνε το πακέτο στα 10 ευρώ – να δούμε τότε, πόσοι θα συνεχίζαμε το κάπνισμα (ας πούμε για καθαρά οικονομικούς λόγους);; Αλλά δεν το κάνουν, τα λεφτά  είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ!

3) να επιτρέψουν στους καταστηματάρχες να επιλέξουν οι ίδιοι τι είδους μαγαζί θέλουν να κρατήσουν. “Καπνιστών” ή “Μη καπνιστών”; Και αν θέλουν να βγάλουν και κάτι, ας βάλουν σε όσους επιλέξουν το πρώτο ένα είδος τέλους (το οποίο οι καταστηματάρχες θα μπορούσαν να το βγάλουν αυξάνοντας – ΛΙΓΟ – την τιμή των προσφερόμενων στα καταστήματά τους ειδών).

4) να ξεκινήσουν μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες – αλλά που; Μπορούν να επιβάλλουν τη δωρεάν μετάδοση μηνυμάτων στις (κρατικής ιδιοκτησίας) συχνότητες που έχουν παραχωρήσει έναντι πινακίου φακής σε κολλητούς;;; Δεεεεν μπορούν!

5) να ξεκινήσουν ΣΟΒΑΡΑ προγράμματα ενημέρωσης από τα σχολεία. Αλλά ούτε αυτό το κάνουν.taperta

Δεν υπερασπίζομαι το κάπνισμα, το αντίθετο. Πρόκειται περί βλακώδους συνήθειας η οποία σε οδηγεί να δεις γρηγορότερα τον κόσμο από …άλλη οπτική γωνία: από αυτή της εικόνας στα δεξιά!!

Όσο νωρίτερα κοπεί, τόσο καλύτερα, γιατί η ζωή και η καθημερινότητα μας αποκτούν μια άλλη ποιότητα, που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ όσο υπάρχει πακέτο στην τσέπη. Όμως όλα αυτά που βλέπουμε είναι ημίμετρα, αυταρχικά πράγματα και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα σπασμωδικές κινήσεις.

Τίποτε λιγότερο – τίποτε περισσότερο…