Κατηγορίες
επικαιρότητα Ευρώπη Χωρίς κατηγορία

Ουκρανία: ραγδαίες εξελίξεις και μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια

ukrania2014Ένα απίστευτο γεωπολιτικό παιχνίδι παίζεται τους τελευταίους μήνες στην Ουκρανία, με την ένταση που όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχει τις τελευταίες ημέρες. Ένα παιχνίδι που έχει πολλούς παίχτες, από Ρωσία και ΗΠΑ μέχρι και την ΕΕ (αλλά και τη Γερμανία, ως μόνο παίχτη, χωρίς την ΕΕ στο …σβέρκο της).

Ένα παιχνίδι το οποίο σημαίνει πολλά για το μέλλον της Ουκρανίας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. Το κλειδί τη στιγμή αυτή το κρατά η Μόσχα, η οποία πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της στην “αυλή” της (εφόσον κινδυνεύει να περικυκλωθεί από φιλοδυτικά κράτη). Για αυτό τον λόγο γίνεται τον τελευταίο μήνα η συζήτηση που σχετίζεται ακόμη και με διχοτόμηση της Ουκρανίας, που θα οδηγήσει σε φιλοδυτικό και φιλορωσικό κομμάτι – με σημείο διχοτόμησης μια γραμμή που θα ξεκινά από το τριεθνές Ρωσίας, Λευκορωσίας, Ουκρανίας και θα συνδέεται κάπου στο κέντρο της χώρας με την πορεία που έχει ο ρους του Δνείπερου.

Οι εξελίξεις πάντως είναι ραγδαίες τις τελευταίες ημέρες, με φυγή του προέδρου Γιανουκόβιτς (προς άγνωστη κατεύθυνση), με την κατάληψη της εξουσίας από ένα συνονθύλευμα αντιπολιτευόμενων κομμάτων, κινημάτων και ομάδων (μεταξύ των οποίων κυρίαρχο ρόλο παίζει το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού που βγήκε από τη φυλακή και το ακροδεξιό κόμμα “Ελευθερία”) και με την ορκωμοσία του δεξιού χεριού της Τιμοσένκο στη θέση του προσωρινού προέδρου.

Επίσης, σήμερα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον έκπτωτο (πλέον) πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς (ο οποίος όπως πολλά πράγματα δείχνουν πρέπει να βρίσκεται κάπου στα ανατολικά της χώρας ή ακόμη και στο “ρωσικό κάστρο” επί ουκρανκού εδάφους, στην Κριμαία).

Τέλος η χώρα αυτή της ανατολικής Ευρώπης φαίνεται πως είναι πολύ κοντά στη χρεοκοπία και στη στάση πληρωμών. Πάντως ο νέος πρόεδρος δήλωσε πως θα ξεκινήσει συνομιλίες με την Ευρώπη ενώ τη χώρα θα επισκεφτεί και η επί των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ Άστον.