Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Ελλάδα Οικονομία Χωρίς κατηγορία

Οικονομία: “στου κασίδη του κεφάλι”…

borsaΑν και επικεντρώνει “το λάθος” σε άλλο σημείο (σε πολιτικές ευθύνες και όχι σε επιλογές οικονομικής φύσης) ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας, μετά το ΔΝΤ, αναφέρει ότι τη συνταγή της σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα δεν είναι στο σωστό δρόμο. Βασικά, επιρρίπτει ευθύνες στους ηγέτες της Ευρωζώνης που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση δημοσίου χρέους.

Από την άλλη, η Γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα λέει ότι είναι «στενόμυαλη» η λύση που προβλέπει επιμήκυνση της λήξης των δανείων (και που θα ήθελαν οι υπόλοιποι “δανειστές” καθώς και η ελληνική κυβέρνηση). Οι Γερμανοί, που δεν είναι κορόιδα και θέλουν να αρμέξουν τη χώρα μέχρι εκεί που δεν παίρνει,  λένε (ορθά, αυτή τη φορά) ότι ……μια επιμήκυνση των λήξεων των ελληνικών ομόλογων κατά 20 χρόνια και μείωση των επιτοκίων τους, θα μείωνε το χρέος μόλις κατά 26 δισ. ευρώ ή 14% του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας το 2013, ποσό αμελητέο για τα μεγέθη του ελληνικού χρέους – (που, σημειώνουμε εμείς, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ το ύψος του πλην ορισμένων επάνω στον πλανήτη!).

Τέλος, το Bloomberg με κύριο άρθρο του λέει πως η μόνη ενδεδειγμένη λύση θα ήταν άμεση διαγραφή του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η επόμενη συμφωνία δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία. Στο ίδιο άρθρο αναφέρουν επίσης ότι “η απαιτούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διενέργεια των μεταρρυθμίσεων έχει εξαντληθεί από καιρό. Η ρητή διαγραφή χρέους, ακόμη και τώρα, θα συνέβαλε στην ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης.”