Κατηγορίες
επικαιρότητα Χωρίς κατηγορία

Συριακά χημικά: μια ιστορία που εξελίσσεται τώρα

xartxummesΜια ιστορία που κάνει πολλούς να ανησυχούν είναι αυτή της καταστροφής – ΕΝ ΠΛΩ – του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Η ιστορία εξελίσσεται τις στιγμές αυτές.

Ένα αμερικάνικο καράβι, εξοπλισμένο με τα απαραίτητα μηχανήματα, θα προχωρήσει στην αποδόμηση των χημικών όπλων του Άσαντ (που έχουν τα τοξικότατα αέρια της μουστάρδας και το σαρίν) στη μέση της Μεσογείου. Πρόκειται για μια διαδικασία που εργαστηριακά έχει δοκιμαστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου. Εργαστηριακά όμως, όχι στην κλίμακα που θα γίνει τις μέρες αυτές – η διαδικασία είναι προγραμματισμένη να τελειώσει στις 3ο Ιουνίου του 2014. Οι περισσότεροι λένε πάντως πως δύσκολα να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αφού οι Σύριοι έχουν παραδώσει ως τώρα μόλις το 11% όσων έπρεπε (μεταξύ αυτών μόλις το 5% των άκρως επικίνδυνων).

Το συγκεκριμένο πλοίο που μετασκευάστηκε με σκοπό την συγκεκριμένη αποστολή από τις ΗΠΑ εφοδιάστηκε με δύο μηχανές σχεδιασμένες να εξουδετερώσουν εκατοντάδες τόνους των πιο τοξικών χημικών ουσιών με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Τα χημικά των Σύριων μεταφέρονται πρώτα στο ιταλικό λιμάνι Τζόια Τάουρο (από σκανδιναβικά πλοία) και στη συνέχεια θα παραληφθούν από εκεί από το αμερικανικό για να καταστραφούν.

Οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για ιστορικής σημασίας και μοναδική αποστολή, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβεβαιώσει ότι η καταστροφή θα είναι απόλυτα ασφαλής, όμως πάρα πολλοί επιστήμονες (όχι αυτοί που συμμετέχουν στην αποστολή) επιφυλάσσονται, αφού εκτός του δύσκολου εγχειρήματος ρόλο παίζει και ο χώρος – στο κέντρο σχεδόν της κλειστής θάλασσας που ονομάζεται Μεσόγειος, δυτικά της Κρήτης…