Κατηγορίες
ανακοινώσεις Ελλάδα επικαιρότητα ιατρικά

ΚΕΕΛΠΝΟ: Δωρεάν αντιικά κατά της γρίπης από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων – στους 55 οι νεκροί ως σήμερα

kelpnoΣε σημερινή του ανακοίνωση (και ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του 55 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού) το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρει τα ακόλουθα:

“Η χορήγηση δωρεάν αντιικών φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φετινής εποχικής γρίπης, η οποία χαρακτηρίζεται από την κυκλοφορία του στελέχους Η1Ν1pdm2009. Το συγκεκριμένο στέλεχος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα σοβαρή νόσο ακόμη και σε νεαρά κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Η φετινή επιδημία χαρακτηρίζεται από σημαντικό αριθμό σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και θανάτων σχετιζόμενων με τη γρίπη, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου και με συνοδά χρόνια νοσήματα.

Για τα άτομα αυτά η έγκαιρη έναρξη αντιικής θεραπείας με αντιγριπικά φάρμακα μειώνει τις επιπλοκές από τη γρίπη. Ως εκ τούτου, η άμεση πρόσβαση ασθενών στα αντιικά αυτά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας θεωρήθηκε ουσιαστική σημασίας και ως ένα σημαντικότατο όπλο δημόσιας υγείας. Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας αυτού του μέτρου μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει.”