Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση κοινωνία Χωρίς κατηγορία

Εκατομμύρια υπογραφές για μην ιδιωτικοποιηθούν ποτέ οι υπηρεσίες διαχείρισης του νερού

r2w2Την ώρα που στην Ελλάδα κάποιοι σκέφτονται να ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ το νερό, στις χώρες της Ευρώπης γίνεται χαμός και τα …νερά είτε επιστρέφουν σε δημόσιο έλεγχο είτε ο κόσμος ξεσηκώνεται και τα βάζει με τα “μεγαλεπήβολα σχέδια” που θα ταιριάζουν γάντι με τους κανόνες των …αγορών και που θέλουν το σημαντικότερο αγαθό του πλανήτη (μαζί με τον αέρα) να περάσει σε χέρια ιδωτών.

Μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που φέρει την ονομασία Right2Water παρουσίασε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υπογραφές εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι ζητούν να μην ιδιωτικοποιηθούν ποτέ οι υπηρεσίες διαχείρισης του νερού.
Η Right2Water συμβολικά παρουσίασε σήμερα τις 1,68 εκατομμύρια έγκυρες υπογραφές πολιτών από 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (33.200 από την Ελλάδα) …… εκ των οποίων οι 1,236 εκατ. προέρχονται από τη Γερμανία, μια χώρα που είναι σφοδρά αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του νερού— στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τώρα καλείται να αποφασίσει αν θα δράσει.
r2wΠρόκειται για την πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η οποία ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία των Ενώσεων των Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), ένα καινούργιο εργαλείο για τη συμμετοχική δημοκρατία στην ΕΕ, το οποίο προϋποθέτει τη συλλογή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου υπογραφών από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη της Ένωσης.
Οι υπογράφοντες αξιώνουν «το δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση» και ζητούν «η παροχή νερού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να μην υποβάλλονται στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς», αλλά και «οι υπηρεσίες νερού να αποκλείονται από την απελευθέρωση» της αγοράς.
«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια δεσμευτική νομοθεσία που θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αποχέτευση κι επιθυμούμε η επιτροπή να δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού», δήλωσε η πρόεδρος της EPSU, η Αν-Μαρί Περέ.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σχεδόν οκτώ εκατομμύρια δεν έχουν νερό (επαρκούς) ποιότητας», πρόσθεσε η Περέ.
«Αν και προς το παρόν δεν μας έχουν ακούσει, τουλάχιστον έχουμε την αίσθηση ότι μας πρόσεξαν, κάτι που ήδη είναι τεράστιας» σημασίας, δήλωσε η Αν-Μαρί Περέ της Right2Water.
Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2012 κι έκτοτε έχουν καταγραφεί 22 αιτήσεις.