Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα πολιτική Χωρίς κατηγορία

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την ακαρπία – τι λέει ο βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ) Α. Βεσυρόπουλος

vesiropoulos_VOULIΟμόφωνα ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία που ρυθμίζει θέματα ακαρπίας, των δενδρωδών καλλιεργειών που προκαλούνται από συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων, την οποία κατέθεσαν στη Βουλή 26 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Πρόκειται για ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των αγροτών – δενδροκαλλιεργητών της Ημαθίας. Με την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, θα καλύπτονται ασφαλιστικά και θα αποζημιώνονται άμεσα, περιπτώσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα που οδηγούν σε ακαρπία και καρπόπτωση, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα πρέπει τώρα να προβεί άμεσα στις απαραίτητες κινήσεις και διαδικασίες (έκδοση υπουργικής απόφασης, σύσταση επιστημονικής επιτροπής, αναλογιστική μελέτη κ.α.), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χορήγηση αποζημιώσεων για την ακαρπία και να προσαρμοστεί το ασφαλιστικό σύστημα της αγροτικής παραγωγής στα νέα δεδομένα.

Αναφερόμενος σε αυτή τη θετική εξέλιξη, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε τα εξής:

«Με την ψήφιση αυτής της τροπολογίας, δίνεται μια ουσιαστική λύση σε ένα φλέγον ζήτημα, που αντιμετώπιζαν χιλιάδες αγρότες. Αυτοί που είδαν την παραγωγή τους να χάνεται, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν και χωρίς να μπορούν να αποζημιωθούν.

Οι έντονες αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών που βιώνουμε όλοι μας και επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή, επιβάλουν την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αναθεωρημένου και σύγχρονου κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Χαρακτηριστικό, ίσως παράδειγμα, αποτελεί η περυσινή χρονιά, στη διάρκεια της οποίας ένας συνδυασμός ακραίων καιρικών φαινομένων, συνετέλεσαν στην εμφάνιση εκτεταμένης ακαρπίας και στην απώλεια μεγάλου μέρους της παραγωγής, ιδίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Δεν πρόκειται για μια χαριστική τροπολογία. Είναι μία τροπολογία που αντιμετωπίζει ένα εκτεταμένο φαινόμενο και ένα υπαρκτό πρόβλημα».