Κατηγορίες
Οικονομία

Κίνδυνος να χαθεί και σε νέες ξένες αγορές το σήμα ΠΟΠ της φέτας

tyrifetaΔύσκολες οι διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ, Ισραήλ και Αυστραλία – Τι επιδιώκουν οι Ελληνες κτηνοτρόφοι

κείμενο από τη «Ναυτεμπορική».

Αντιμέτωπη με το κίνδυνο απώλειας κι άλλων διεθνών αγορών όπως αυτή των ΗΠΑ βρίσκεται η ελληνική φέτα, καθώς μετά την κακή αρχή σε Καναδά και Σιγκαπούρη σε συνδυασμό με την ήδη «απροστάτευτη» θέση της σε Αυστραλία και Ισραήλ, δημιουργείται ένα ισχυρό «κακό» προηγούμενο για την Ελλάδα.

Ο εγχώριος κτηνοτροφικός κόσμος δίνει μάχη να θωρακίσει θεσμικά τη προστιθέμενη αξία της αυθεντικότητας στην ονομασία προέλευσης της φέτας σε τρίτες χώρες, ωστόσο όπως προκύπτει τα διεθνή ράφια ήδη κατακλύζονται από λευκά τυριά απομιμήσεις φέτας. Με γνώμονα ότι οι προβολείς των Βρυξελλών στρέφονται πλέον στην αγορά των ΗΠΑ, ενόψει της έναρξης διαπραγματεύσεων για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε, η ελληνική πλευρά καλείται να δώσει σκληρή μάχη.

Οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά και Σιγκαπούρης αντίστοιχα, υποδηλώνουν ότι η φέτα τη δεδομένη στιγμή μάλλον δε μπορεί να υπολογίζει ως «σύμμαχο» τις Βρυξέλλες, για τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις με χώρες όπως π.χ. ΗΠΑ.