Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η Ισπανία βγήκε από το καθεστώς της επιτήρησης

tasse calcolo“Και στα δικά μας” θα έλεγε κανείς αν τα πράγματα ήταν καλύτερα κι αν υπήρχε στον ορίζοντα ένα σχέδιο που θα κοιτούσε πρώτα την Ελλάδα και μετά τις τράπεζες και τους “δανειστές” μας. Έτσι, μένουμε απλά στην καταγραφή του γεγονότος, ότι δηλαδή η Ισπανία καθάρισε με το πρόγραμμα σταθερότητας που της είχε επιβληθεί (όχι με ψηλά τα χέρια, το είχε ψιλοδιαπραγματευτεί).

Τα λεφτά οι Ισπανοί τα είχαν πάρει για να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα. Η χώρες της Ευρωζώνης τους είχαν ανοίξει πίστωση ύψους 100 δις ευρώ και αυτοί πήραν τελικά τα 41,3 δις (φυσικά με το κόστος να μετακυλίεται αλλού και όχι στους τραπεζίτες). Οι ισπανικές τράπεζες ……. είχαν πληγεί από την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων το 2008, που τους άφησε έναν τεράστιο όγκο “τοξικών” στοιχείων ενεργητικού και συνέβαλαν η Ισπανία να εισέλθει σε μια οικονομική κρίση που διαρκεί πλέον έξι χρόνια. Η ισπανική οικονομία βγήκε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2013 κι υπολογίζει ότι το 2014 θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη 0,5%.

Παρά το ότι η χώρα τους βγήκε από την επιτήρηση όμως, οι Ισπανοί εμφανίζουν αύξηση του ποσοστού της ανεργίας: κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 η (επίσημη) ανεργία έπιασε το 26,03% – θέλουν όμως πολύ ακόμη για να φτάσουν τα δικά μας ποσοστιαία επίπεδα…
Στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2013, οι άνεργοι στην Ισπανία ήταν 5.896.300.

Η Ισπανία είναι η 2η χώρα που βγαίνει από την επιτήρηση. Πρώτη ήταν η Ιρλανδία, η οποία βγήκε από το δικό της μνημόνιο την 15η Δεκεμβρίου 2013.