Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ελληνική Προεδρία με προβλήματα, “αγκάθια” και την κρίση στην Τουρκία

mignatiou2του Μιχάλη Ιγνατίου

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς τυμπανοκρουσίες, καθώς η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει ούτε έξοδα, ούτε καν αυτήν την ευφορία που προκαλούσε τα παλιά «καλά» χρόνια.

Τα προβλήματα για τη χώρα μας και την Ευρώπη είναι πολλά, και δεν αναμένει κανείς ότι θα επιλυθούν επί Ελληνικής Προεδρίας. Άλλωστε με αυτά ασχολούνται οι μεγάλοι παίκτες της Ευρώπης και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Ελπίδα όλων είναι ότι θα κυλίσει ομαλά η όλη διαδικασία και το πλέον σημαντικό είναι να αφεθεί ήσυχη η χώρα και η κυβέρνησή της να φτάσουν μέχρι τον Ιούνιο χωρίς παρατράγουδα. Διότι θα είναι παράξενο και οξύμωρο, η προεδρεύουσα χώρα της Ευρώπης να αντιμετωπίζεται απαξιωματικά από τους απεσταλμένους της Τρόικα, οι οποίοι -εκτός απροόπτου- επιστρέφουν το πρώτο δεκαπενθήμερο της νέας χρονιάς αποφασισμένοι για σύγκρουση.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελληνική Προεδρία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και της Τουρκίας, η οποία σπαράσσεται από ένα πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί άλλη χώρα της Ευρώπης. Οι δικαστές που σύμφωνα με καταγγελία του Ταγίπ Ερντογάν, καθοδηγούνται από τον ιμάμη Γκιουλέν, δεν υποχωρούν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι αποφασισμένος από την πλευρά του να τραβήξει το σχοινί.

Η συναλλαγή που επιχειρεί με τους φυλακισμένους στρατιωτικούς, που ο ίδιος έστειλε στη δικαιοσύνη, μπορεί να ειδωθεί και σαν προαναγγελία πραξικοπήματος. Οι δυτικές πρεσβείες στην Αγκυρα εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τη Δημοκρατία καταγράφοντας τις προθέσεις του κ. Ερντογάν και των αντιπάλων του.

Και τα δύο σενάρια, της επικράτησης Ερντογάν με κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών, και της ανατροπής του από τις φίλιες δυνάμεις προ τον Γκιουλέν, που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφύλιο, είναι άκρως επικίνδυνα και η Ελλάδα, μέσω της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, θα μπορούσε να συρθεί στην τουρκική κρίση. Απαιτείται προσοχή, διότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των θρησκευτικών φατριών που ταλαιπωρούν τον τουρκικό λαό από το 2002.

Η κρίση στην Τουρκία δεν αφορά ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ευρώπη, ούτε την Κύπρο, η κυβέρνηση της οποίας οδηγείται σε πολιτική «αυτοκτονία» με την επιμονή της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων… Οταν και όποτε τελειώσει η κρίση, η Αθήνα και η Λευκωσία μπορούν να καταλήξουν σε αποφάσεις, που θα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που θα έπαιρναν εάν ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο ισχυρός ηγέτης του παρελθόντος.

από το mignatiou.com