Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Έρχεται κατάργηση και του οικογενειακού επιδόματος (;)

trapezasportelloΠρος κατάργηση φαίνεται πως οδεύει ένα ακόμη επίδομα, το οικογενειακό, το οποίο οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΔ εισπράττουν από το ΙΚΑ.

Το θέμα ξεκινά μέσα από την πρόθεση για μείωση των εισφορών. Μέχρι το 2016 σχεδιάζεται η μείωση των εργοδοτικων εισφορών κατά 3,9 μονάδες (συσσωρευτικά). Το σχέδιο είναι η μείωση αυτή να φέρει 30.000 νέες θέσεις εργασίας (μακάρι!), όμως η μείωση των εισφορών θα φέρει αντίστοιχη μείωση και σε παροχές. Και επειδή δεν είναι δυνατόν να μειωθούν εισφορές π.χ. για συντάξεις (γιατί αναγκαστικά μετά αυτό θα επιφέρει περαιτέρω μείωση και στις συντάξεις), θα μειωθούν οι εισφορές π.χ. για οικογενειακά επιδόματα ή για την επαγγελματική κατάρτιση.

Το οικογενειακό επίδομα αντιστοιχεί σε 8,22 ευρώ το μήνα για όσους εχουν ένα παιδί, σε 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, σε 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά και συνεχίζει αυξανόμενο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Το επίδομα αυτό δίνεται σε όσους εργαζόμενους δεν εισπράττουν αντίστοιχο από τον εργοδότη τους, είτε επειδή δεν το προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση, είτε επειδή προβλέπει χαμηλότερο.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν θα καταργηθούν τα επιδόματα τέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ.