Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Τσαυτάρης: πάνω από 1,15 δις μέχρι τα τέλη του 2013 σε αγρότες και κτηνοτρόφους

tsafsynΣυνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης (παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ Μόσχου Κορασίδη και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρη Μελά). Τα θέματα της συνέντευξης σχετίζονταν με την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών και των κτηνοτρόφων (με το συνολικό ποσό του 1,15 δις ευρώ που θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους), τη νέα προκήρυξη- πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Μέτρου 123Α του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 που αφορά στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, ύψους 100 εκατ. ευρώ, τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε, τη διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος και το διαγωνισμό για τη διανομή ρυζιού σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα,ο υπουργός ανέφερε ότι τα χρήματα που το υπουργείο θέλει να καταβάλει έως το τέλος του έτους ξεπερνούν το 1,15 δις ευρώ (και έκανε εκτενή αναφορά στην “κατανομή” του ποσού αυτού – επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, καταβολή σε καπνοπαραγωγούς για το μέτρο 144, καταβολές για μια σειρά έργων, ΟΠΑΧ, Leader, Μεταποίηση κλπ) ενώ έγινε και αναφορά στην προκήρυξη προγραμμάτων μεταποίησης, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, που θα υποστηρίξουν τις μεταποιητικές βιομηχανίες, προκειμένου να υποστηριχθεί αυτό το κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας.

Αναφορά ο υπουργός έκανε επίσης για το θέμα της βοήθειας στα παιδιά στα σχολεία δηλαδή τόσο με τη διανομή φρούτων, τον κανονισμό δηλαδή που αφορά τη διανομή φρούτων και τον κανονισμό που αφορά τη διανομή γάλακτος, καθώς και για το θέμα της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλακτος.

Σε σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ΕΛΓΑ και τις αλλαγές που φημολογείται πως θα γίνουν ο υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα:

“’Εχουμε τρία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, γι’ αυτά μιλάμε τώρα: Είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΕΛΓΑ και ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Τι αποφασίστηκε γι’ αυτού του είδους τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου;
Ο,τι πρώτον: Θα παρθεί εξωτερικός αξιολογητής. Κάναμε μια σύμβαση εμείς με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αυτός που θα διαχειριστεί το κονδύλι, αυτός θα κάνει το διαγωνισμό και θα κληθούν οι εταιρείες που κάνουν αξιολόγηση προσωπικού ν’ αξιολογήσουν τους τρεις φορείς. Αυτές θα βγάλουν εάν και κατά πόσον υπάρχει επιπλέον προσωπικό και πόσο είναι αυτό που μπορεί να απομακρυνθεί. Το λέω αυτό γιατί αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η αξιολόγηση. Άρα ούτε απολύσεις θα γίνουν, ούτε τίποτα. Αν η αξιολόγηση πει ότι αυτοί δεν έχουν προσωπικό και θέλουν κι άλλο, θα πάρουν κι άλλο. Αν η αξιολόγηση πει “ναι, εδώ περισσεύουν 12 άτομα και μπορεί αυτοί οι οδηγοί να πάνε να οδηγούν κάτι άλλο, αλλού, θα το δούμε”.
Πάντως σας γνωρίζω ότι, το ανέφερα μάλιστα και στη σύσκεψη αυτή, και ο ΕΛΓΑ χρειάστηκε να πάρει έκτακτο προσωπικό φέτος για να κάνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις εκτιμήσεις των ζημιών. Προσλαμβάνουμε αναγκαστικά για περιορισμένο χρονικό διάστημα περίπου 80 άτομα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επίσης προσέλαβε έκτακτα προσωπικό και όπως έχω ήδη ανακοινώσει και ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» θα πάρει 100 ερευνητές για να ενισχυθεί στο δυναμικό της έρευνας και να ξαναζωντανέψουν τα Ινστιτούτα.
Άρα περιμένουμε την αξιολόγηση να δούμε τι θα δείξει και πού και πώς μπορεί να περισσέψει κάτι και φυσικά θα ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες εφ’ όσον αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης.”

Τέλος έγινε ενημέρωση για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, που ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου 2014.