Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σύσκεψη και «ξόρκια» για την αιθαλομίχλη!

sysk

από Το Ποντίκι web

“Επικοινωνιακή” φαίνεται πως ήταν η σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την αντιμετώπιση (;) της αιθαλομίχλης καθώς τίποτα συγκεκριμένο δεν αποφασίστηκε, με τους υπουργούς στις δηλώσεις τους να εξαίρουν τη φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης καλώντας παράλληλα τους πολίτες να λάβουν από μόνοι τους μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε πως δεν μπορεί να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα, για να μην ενισχυθεί το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο, καλώντας τους πολίτες να κάνουν χρήση του επιδόματος θέρμανσης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ζήτησε από τον κόσμο να στραφεί στην καθαρή ενέργεια αναφέροντας παράλληλα πως 2.000.000 Έλληνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δωρεάν παροχή ρεύματος τις ημέρες που είναι έντονο το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε το μέτρο της εξίσωσης φόρων στα καύσιμα απόλυτα επιτυχημένο, λέγοντας πως όσοι ζητούν μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ευνοούν τους λαθρεμπόρους πετρελαίου.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ μια αύξηση της μέσης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 10% οδηγεί σε πτώση της ζητούμενης ποσότητας κατά 3,9%, ενώ μια μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 10% οδηγεί σε πτώση της ζητούμενης ποσότητας κατά 4,2%.

Βολές της αντιπολίτευσης προς την συγκυβέρνηση για το θέμα της θέρμανσης και ιδιαίτερα του Εδικού Φόρου στο Πετρέλαιο με αφορμή τις συσκέψεις, τα μέτρα και τις συστάσεις για την αιθαλομίχλη. Ζητούν μεταξύ άλλων τη μείωση του Ειδικού Φόρου.