Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Παρουσιάστηκε χθες το σχέδιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

astamartelloΠαρουσιάστηκε χθες το απόγευμα και αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το τελικό σχέδιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Το νομοσχέδιο αυτό (που θα μπορούσε να είναι καλύτερο και να συμπεριλάβει ακόμη περισσότερους Έλληνες που σήμερα ανήκουν στην μεσαία τάξη που οδεύει προς εξαΰλωση) πρόκειται να συζητηθεί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αύριο Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή και το Σάββατο στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί σε βάρος της πρώτης κατοικίας οφειλετών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, εφόσον αυτοί πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
1. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
2. Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) είναι μέχρι 35.000 ευρώ.
3. Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

4. Για οικογένειες με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία άνω του 67% και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια των προϋποθέσεων (αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας, εισόδημα, περιουσία, προσαυξάνονται κατά 10%.

5. διατήρηση σε ισχύ των νόμων 3869/2010 («νόμος Κατσέλη») και 4161/2013 (για τη δικαστική προστασία όσων αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους)

6. σύσταση ενός Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο από το έτος 2015 θα ασχολείται με το μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Το Συμβούλιο αυτό θα εποπτεύει τη μεταβατική διαδικασία, θα ορίσει με απόφαση του τις αρχές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και θα προβαίνει ετησίως στην εκτίμηση των «απαραίτητων δαπανών διαβίωσης», με βάση τα ετήσια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Δεοντολογίας προκειμένου να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στις απόπειρες εξωδικαστικού συμβιβασμού και ενώπιον των δικαστηρίων.

Επίσης, από το 2015 (αν περάσει το ν/σ) θα εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας (!!!) και Κώδικας Δεοντολογίας που θα σχετίζεται με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών – μεταξύ των κανόνων θα οριστούν και οι απαραίτητες δαπάνες διαβίωσης…