Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Καταλωνία: δεν μετέδωσαν το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Χουάν Κάρλος

jcarlosespanaΤα Χριστούγεννα δίνανται να χρησιμοποιηθούν για να περάσουν διάφορα μηνύματα.

Ένα τέτοιο μήνυμα επέλεξαν να “περάσουν” και στην Καταλωνία, στην οποία δεν βγήκε “στον αέρα” της δημόσιας τηλεόρασης αυτής της αυτόνομης Ισπανικής επαρχίας το παραδοσιακό μήνυμα του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος την παραμονή των Χριστουγέννων, τονίζοντας και με τον τρόπο αυτό την αυξανόμενη αυτονομιστική τάση στην πλούσια βορειοανατολική περιοχή της Ισπανίας.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Καταλονίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του βασιλιά έκαναν στάση εργασίας και έτσι μεταδόθηκαν άλλα προγράμματα αντί του βασιλικού μηνύματος. Η επίσημη αιτία της ολιγόωρης στάσης εργασίας ήταν η κίνηση διαμαρτυρίας για τις περικοπές και η ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες μέρους της τηλεοπτικής παραγωγής.

Η Καταλονία είχε από καιρό ένα ισχυρό εθνικιστικό κίνημα που στοχεύει κυρίως σε μεγαλύτερη αυτονομία εντός της Ισπανίας, αλλά τα τελευταία χρόνια και μετά από τις κάθε είδους περικοπές που έχουν επιβληθεί σε όλη την Ισπανία το κίνημα αυτό έχει λάβει και άλλη διάσταση, αυτή που “θέλει” την πλήρη ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία.

Το ίδιο μήνυμα δεν μεταδόθηκε επίσης και από τη δημόσια τηλεόραση της Χώρας των Βάσκων, αν και εκεί δεν είναι ασυνήθιστο το φαινόμενο να μην μεταδίδονται ομιλίες κάθε είδους, πολύ περισσότερο δε του βασιλιά της Ισπανίας (λόγω της γενικότερης αντιμοναρχικής στάσης στην περιοχή).