Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δημοτικές, ευρωεκλογές (και πιθανόν εθνικές) εκλογές: παιχνίδια με τον …χρόνο!

voasΦίδια, που σε μέγεθος πρέπει να ξεπερνούν αυτό του βόα, έχουν αρχίσει να ζώνουν πολλούς από τους φερόμενους ως υποψηφίους για τις δημοτικές εκλογές σε όλη τη χώρα.

Παρά το ότι τον Μάιο η χώρα θα έχει την προεδρία της ΕΕ (χωρίς αυτό να σημαίνει και κάτι το ιδιαίτερο!), πλέον γίνεται λόγος ανοιχτά για τριπλές εκλογές: αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές.

Προς τι τα …φίδια; Ιστορικά είναι αποδεδειγμένο στην Ελλάδα πως οι ευρωεκλογές, όποτε διεξάγονταν μαζί ή κοντά (χρονικά) με τις εθνικές εκλογές αποτελούσαν μια ιδιότυπη διαμαρτυρία ενάντια σε κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονταν. Και μάλιστα σε εποχές που ο δικομματισμός ήταν στα φόρτε του και … “θέριζε”. Έτσι φαινόμενα του -6% ή -8% σε σχέση με τα ποσοστά των Εθνικών εκλογών ήταν συνηθισμένα. Για αποχή δεν το συζητάμε. Οι περισσότεροι – κακώς – έβλεπαν τις ευρωεκλογές στην καλύτερη των περιπτώσεων ως τις εκλογές του δεκαπενταμελούς του σχολείου τους.

Τι θα γίνει λοιπόν αν τελικά επικρατήσει το σενάριο των τριπλών εκλογών;

Αν δούμε τα πράγματα λίγο ανάποδα (με την προϋπόθεση ότι τελικά όλα θα εξελιχθούν όπως ακούγεται), δηλαδή

– αν στις 18 Μαΐου γίνουν μαζί εθνικές και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και

– αν την επόμενη Κυριακή, 25 Μαΐου, γίνουν οι ευρωεκλογές και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών (όπου χρειαστεί),

τότε κατά κύριο λόγο η κατάσταση θα είναι δύσκολη και για τους υποψηφίους δημάρχους που τα παρελθόντα έτη στηρίζονταν στα χρίσματα των κομμάτων που σήμερα έχουν πατώσει (ή κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας) και στη συνέχεια για αυτούς που θα πρωτοεμφανιστούν αλλά θα δυσκολευτούν εκ των πραγμάτων να πείσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Μαΐου για να τους προτιμήσουν.

Όμως ακόμη κι αν οι εκλογές που θα γίνουν θα είναι δυο, χωρίς τις εθνικές στο παιχνίδι, ορισμένοι – στην κεντρική πολιτική σκηνή – θέλουν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα και ζητούν να αλλάξουν οι συνδυασμοί. Θέλουν δηλαδή 1ο γύρο των δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογές μαζί. Άλλοι τις θέλουν ως “προκάλυψη”, ώστε ο 2ος γύρος των δημοτικών (και όχι ο πρώτος) να συμπίπτει με τις ευρωεκλογές, για να μην μαζέψουν κόσμο και έτσι να “ευνοηθούν” οι υποψήφιοί τους, παλαιάς ή νέας κοπής.

Όπως και να έχει όμως, όσες αναλύσεις ή σενάρια γραφούν τις προθέσεις εκάστου θα τις δείξει η επιλογή του χρόνου διεξαγωγής και των 3 αναμετρήσεων ενώ τις προθέσεις του κόσμου θα τις δείξει μόνον κάλπη και όχι οι δημοσκοπήσεις…