Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Έρχονται έλεγχοι για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους…

gordon gecoΕντάξει, αν δεν νοιαστούμε εμείς για την υγεία μας, δεν πρόκειται να το κάνει κανένα υπουργείο. Βασικά, δεν πρόκειται να το κάνει κανένας, όχι μόνο το υπουργείο.Κακά τα ψέμματα. Το συγκεκριμένο όμως ενδιαφέρον φαίνεται πως είναι καθαρά …δημοσιονομικής φύσης, αφού πέραν των επαπειλούμενων προστίμων για κάπνισμα σε δημόσιους χώρους είναι και αυτά που το κράτος πληρώνει για τη βλακεία μας (να εξακολουθούμε να καπνίζουμε), για τα μαύρα πνευμόνια και τους καρκίνους που επιφέρει το κάπνισμα.

Έτσι, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, έρχονται βαριά πρόστιμα για χιλιάδες καπνιστές που θα κάνουν το λάθος να ανάψουν τσιγάρο μέσα στις γιορτές σε ταβέρνες, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα. Με εντολή του υπουργείου Υγείας ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι και τα συνεργεία θα επιβάλλουν πρόστιμα στους επιχειρηματίες που δεν έχουν συμμορφωθεί με το νόμο του 2011 αλλά και στους καπνιστές οι οποίοι κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 500 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο που απαγόρευε το κάπνισμα στα καταστήματα, ο χώρος καπνιζόντων εντός των στεγασμένων κέντρων διασκέδασης και των καζίνο πρέπει:

α. Να έχει μέγιστο εμβαδόν έως το 1/2 των τετραγωνικών του ωφέλιμου εμβαδού του καταστήματος (αίθουσα πελατών).
β. Να διακρίνεται σαφώς από τους χώρους μη καπνιζόντων με κατάλληλη σήμανση.
γ. Στους λοιπούς χώρους πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Το τέλος καπνιζόντων υπολογίζεται σε σχέση με το μοναδικό συντελεστή 0,548 (που καθορίζεται από τη χρέωση προς 200 ευρώ το τ.μ. ετησίως) πολλαπλασιαζόμενο με τα μέτρα και τις ημέρες εργασίας. Ο συντελεστής 0,548 προκύπτει αν διαιρέσουμε το 200 ευρώ το τ.μ. δια 365 ημέρες εργασίας. Συνεπώς 0,548 ευρώ το τ.μ την ημέρα κοστίζει ο χώρος καπνιζόντων.

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων, που ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.