Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ασφάλεια και ελευθερία

catsτης Σίσσυς  Παπαδάκη

«Προέχει η ασφάλεια των πολιτών». Τη φράση την έχουμε ακούσει τόσες φορές, που πια εκλαμβάνεται ως κάτι αυτονόητο. Όχι, απαντούν μερικοί από τους γνωστότερους συγγραφείς του πλανήτη, προέχει η ελευθερία μας. Πεντακόσιοι λογοτέχνες από 81 χώρες συνυπέγραψαν και έστειλαν στον Αμερικάνο πρόεδρο, το Κογκρέσο και τον ΟΗΕ επιστολή με την οποία ζητούν να συνταχθεί ένα είδος Χάρτη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το Ίντερνετ, η οποία να εξασφαλίζει πως ο καθένας μας θα μπορεί να σερφάρει σε ιστότοπους και να εκφράζει απόψεις χωρίς να παρακολουθείται.
Την επιστολή υπογράφουν οι νομπελίστες Ο. Παμούκ, Τ.Μ. Κουτσί, Ε. Γέλινεκ, Γκ. Γκρας και Τ. Τρανστρέμερ, καθώς και οι Τζ. Μπαρνς, Ο. Έκο, Toμ Στόπαρντ, Ντον ΝτεΛίλο, Μ. Άτγουντ, Ίαν ΜακΓιούαν, Α. Ρόι, Κ. Ισιγκούρο, Ρ. Ντόιλ, Π. Όστερ, Α. Οζ, Ντ. Γκρόσμαν, Τζ. Άσμπερι, Λ. Παδούρα κ.ά. Σ’ αυτούς προστίθενται κάθε μέρα καλλιτέχνες από διάφορους χώρους. Για να συγκεντρωθούν όσο γίνεται περισσότερες υπογραφές, οι συγγραφείς αρθρογραφούν επίσης.
«Το κράτος, από τη φύση του, προτιμά πάντα την ασφάλεια από την ελευθερία και η τεχνολογία τού έχει προσφέρει μεθόδους στις οποίες δεν μπορεί να αντισταθεί. Τρόπους μαζικής επιτήρησης που θα θαύμαζε ο Όργουελ» υποστηρίζει ο ΜακΓιούαν. «Οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται όλο και νέα συστήματα παρακολούθησης και κοντεύουν να πείσουν τους πάντες πως μόνο έτσι δεν θα κινδυνεύουμε από τρομοκράτες» καταγγέλλουν όλοι μαζί.
«Όμως, μπορείς να εμποδίσεις έναν άνθρωπο αποφασισμένο να πεθάνει να σκοτώσει κιόλας; Περισσότερη ασφάλεια θα νιώθαμε κι αν τα αυτοκίνητα πήγαιναν με 10 χλμ. την ώρα, και κλειδωνόμασταν σπίτι», συνεχίζει ο Τομ Στόπαρντ. «Αλλά πώς θα ήταν η ζωή μας; Επιπλέον πώς είναι δυνατόν να αισθανόμαστε ασφαλείς όταν το ότι μας παρακολουθούν σημαίνει πως μας καθιστούν όλους υπόπτους;».
Θα καταφέρουν όλα αυτά τα διάσημα ονόματα να πείσουν για την ανάγκη προστασίας από την προστασία; Θα πρέπει πρώτα να πείσουν πως το «προέχει η ασφάλεια» δεν είναι τόσο αυτονόητο, καταρχήν για όσους ισχυρίζονται πως αφού είναι καθ’ όλα νόμιμοι δεν κινδυνεύουν από τις παρακολουθήσεις. «Μην περιμένετε να αποδειχτεί το αντίθετο», τους προειδοποιεί η Γέλινεκ. Άλλωστε ισχύει πάντα και η ρήση του Ρούσβελτ «όποιος διαλέγει την ασφάλεια από την ελευθερία δεν είναι άξιος για τίποτα από τα δύο».

δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι