Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

H “Λαϊκή Συσπείρωση” Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας για τον προϋπολογισμό του 2014

lsyspknetrmakΘέλουμε και φέτος ως «Λαϊκή Συσπείρωση» να τονίσουμε ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων και των περιφερειών όχι μόνο έχουνε μια άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, που πολιτικά έχει συνδιαμορφωθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά εντάσσεται πλήρως και στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στήριξης μέχρι το 2016 και στις ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν την τοπική διοίκηση σε βάθος τριετίας, οι οποίες επιταχύνουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και ταυτόχρονα, με τη μεγάλη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει για όσους τελικά έχουν απομείνει.

Η χρηματοδότηση, λοιπόν, δήμων και περιφερειών, όπως καταγράφεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, συνολικά δηλαδή της τοπικής διοίκησης, όχι μόνο εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελεί κι ένα βασικό κατά τη γνώμη μας κρατικό εργαλείο για την προώθηση όλης αυτής της βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, και αναδεικνύεται η ορθότητα της εκτίμησης του ΚΚΕ, όπως επίσης και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» ότι η τοπική διοίκηση, ως αναπόσπαστο κρατικό όργανο του αστικού κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, έχει αποστολή αυτή την ενίσχυση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα.

Το σκέλος των αναπτυξιακών προγραμμάτων στις περιφέρειες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ουσιαστικά παγωμένο και όσον αφορά την 5η προγραμματική περίοδο (απ’ το 2014 έως το 2020), στη συνέχεια του ΕΣΠΑ, πρόκειται για έργα και δράσεις που ιεραρχούνται από την αντιδραστική στρατηγική «Ευρώπη 2020» και εξειδικεύονται από το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το Σύμφωνο Ευρώ.

Όσον αφορά τα συνολικά έσοδα της τοπικής διοίκησης, ενώ το 2011 ήταν 10 δις ευρώ, το 2012 ήταν 6,5 δις ευρώ για όλη την τοπική διοίκηση, πέρυσι ενώ προϋπολογίστηκαν 5,7 δις ευρώ, τελικά δόθηκαν 5,1 δις. Άρα για φέτος δόθηκε ακριβώς το μισό ποσό από αυτό που δόθηκε το 2011.

Η ΠΚΜ, το 2011 επιχορηγήθηκε από τους ΚΑΠ με ποσό 42 εκατομ. €. Το 2012 επιχορηγήθηκε με 14,5 εκατομ. € και φέτος με 9,5 εκατομ. €. Για το 2014 το ποσό που αφορά στην αναπτυξιακή πολιτική και κάλυψη όλων των αναγκών ανέρχεται στα 7 εκατομ. €, δηλαδή 3€ ανά κάτοικο το χρόνο!!!

Το φετινό προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, προβλέπει κόψιμο κατά 50% της ΣΑΤΑ που ως πόροι αποτελούν το 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού των περιφερειών. Επομένως για το 2014 έχουμε νέα ελάττωση εσόδων κατά 15%. Επιπλέον μειώνονται κατά 7% οι λειτουργικοί ΚΑΠ σε σχέση με το 2013.

Για τους επενδυτικούς ΚΑΠ, προβλέπονται όσα και πέρυσι. Δηλαδή και φέτος τίποτα. Τέλος, η δήθεν αύξηση στους δήμους αφορά στην εξόφληση των χρεών προς ΕΥΑΘ ΚΑΙ ΔΕΗ, ώστε να ξεπουληθούν χωρίς χρέη. Τα ποσά αυτά θα κρατηθούν αργότερα από το Υπουργείο.

Και φέτος θα αρκεστείτε λοιπόν ως διοίκηση της Π.Κ.Μ. στο «τι να κάνουμε, διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας», αυτό που εισηγητικά είπατε ως αναγκαστικός και υποχρεωτικός προϋπολογισμός. Εμείς επαναλαμβάνουμε τον εθνικό μας ποιητή: «Ο καθείς και τα έργα του.»

Ο «Καλλικράτης», λοιπόν, είναι συνέχεια μιας εικοσαετίας αντιδραστικών αλλαγών στη διοικητική δομή της χώρας. Ισχυρίζεστε -γιατί σας βολεύει- ότι ο «Καλλικράτης» ατύχησε γιατί συνέπεσε με την κρίση και δεν προχωράει εύκολα, όταν έχουμε τη μείωση των πόρων, γιατί κινδυνεύει η πτώχευση της χώρας. Για μας, αυτό πρόκειται για μια πολιτική -το τονίζω, μην παρεξηγηθείτε- απάτη, αφού επιδιώκετε να θολώσετε τα νερά, να καλύψετε το κύριο, ότι δηλαδή περιφερειάρχες και δήμαρχοι συμμετέχουν στον πόλεμο στηρίζοντας το σύστημα που έχει εξαπολύσει πόλεμο σε βάρος της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων, η κυβέρνηση και γενικά οι μηχανισμοί απέναντι σε εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους.

Κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι, η «Λαϊκή Συσπείρωση», η παράταξη που στήριξε και στηρίζει το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Εμείς θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στο λαό και να αποκαλύπτουμε αυτή την πολιτική και θα παλέψουμε για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και περιορισμό δαπανών, κατάργηση δαπανών για το ΝΑΤΟ, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων (περίπου 10 δις), την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας.

Οι σύγχρονες όμως λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από ένα ενιαίο καθολικό σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, παιδείας, άθλησης, πολιτισμού, προστασίας περιβάλλοντος. Έτσι, λοιπόν, πρέπει και απαιτούνται πολιτικές προϋποθέσεις γι’ αυτό, δεν έχουμε αυταπάτες, αρκεί να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και κυρίως την εξουσία για τον εαυτό του.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», κύριε Πρόεδρε, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.