Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

1 δις ευρώ κρυμμένα …

ncollΌχι μια αλλά δυο φορές κρυμμένα!

Ελάχιστο χρόνο χρειάστηκε το Συμβούλιο Υλικών Διεκδικήσεων των Εβραίων κατά της Γερμανίας για να ζητήσει την επιστροφή όλων των κλεμμένων έργων τέχνης που βρέθηκαν σε διαμέρισμα στο Μόναχο στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους ή στους απογόνους τους.

Στο σπίτι του 80χρονου Κορνέλιους Γκούρλιτ στο Μόναχο βρέθηκαν 1.500 πίνακες η αξία των οποίων, σύμφωνα με το περιοδικό Focus, ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ο ίδιος ο Γκούρλιτ ζούσε πουλώντας περιστασιακά τα έργα αυτά και στον τραπεζικό λογαριασμό του είχε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. Ο Γκούρλιτ πουλούσε περιστασιακά ορισμένους από τους πίνακες που δεν θα κινούσαν το ενδιαφέρον, όποτε χρειάζονταν χρήματα ενώ η όλη ιστορία είναι γνωστή στις γερμανικές αρχές τουλάχιστον από το 2011, όταν…… ο Κορνέλιους Γκούρλιτ βρέθηκε στα γερμανο-ελβετικά σύνορα με έναν φάκελο γεμάτο με χρήματα που δεν δικαιολογούνταν από πουθενά. Όπως αναφέρει ο Guardian, η αρχές έκαναν την παλαβή για πολλούς και διάφορους λόγους, που αρχίζουν από τις δικαστικές και φτάνουν μέχρι τα διπλωματικές πτυχές της υπόθεσης.

Η ιστορία είναι λίγο… περίπλοκη, αφού όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ ο πατέρας του 80χρονου, ο Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ, ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1920 να συλλέγει έργα μοντέρνας τέχνης, τα οποία αργότερα οι ναζί χαρακτήρισαν “εκφυλισμένα” και τα απέσυραν από τα κρατικά μουσεία. Ωστόσο, ο υπουργός Προπαγάνδας των ναζί, ο Γιόζεφ Γκέμπελς, στρατολόγησε τον Χίλντεμπραντ για να πουλάει αυτά τα έργα στο εξωτερικό και να γεμίζει με τα κέρδη τα κρατικά ταμεία. Ο Γκούρλιτ αγόρασε ορισμένα για τον εαυτό του ενώ πήρε και μερικά από απελπισμένους Εβραίους που υποχρεώνονταν να τα πουλήσουν. Μετά τον πόλεμο ο Χίλντεμπραντ έπεισε τους Αμερικανούς ότι ήταν και ο ίδιος θύμα των ναζί, επειδή η γιαγιά του ήταν Εβραία. Συνέχισε να εργάζεται ως έμπορος έργων τέχνης.

Όπως και να ‘χει, ένα είναι που μένει: πως από την ώρα που το θέμα μαθεύτηκε και έλαβε διαστάσεις, ξεκίνησαν μέσα σε χρόνο μηδέν διαδικασίες ώστε τα έργα που δεν αγοράστηκαν αλλά έχουν κλαπεί να επιστραφούν. Σε χρόνο μηδέν…