Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Το επικρατέστερο σενάριο για τις δημοτικές εκλογές

Διάφορα είναι τα σενάρια που ακούγονται με αφορμή είτε τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού των Εσωτερικών είτε άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

scrivblurΤο σενάριο λοιπόν με τις περισσότερες πιθανότητες να υπερισχύσει όλων και να γίνει νόμος που θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του 2013, ώστε να ισχύσει στις δημοτικές εκλογές 18 και 25 Μαϊου 2014 προβλέπει:

– Δύο ψηφοδέλτια. Ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και ένα δεύτερο για όλους τους δημοτικούς συμβούλους ανεξαρτήτως παράταξης, οι οποίοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή. Οι πολίτες δηλαδή θα μπορούν να ψηφίζουν τον δήμαρχο της αρεσκείας τους και παράλληλα να «σταυρώνουν» τους συμβούλους και άλλων παρατάξεων.

– Οι δήμαρχοι θα εκλέγονται…… από την πρώτη Κυριακή αν διαθέτουν το 42% των ψήφων και μόνον αν δεν φτάνουν σε αυτό το ποσοστό θα επαναλαμβάνεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων.

– Οι εκλεγέντες δήμαρχοι θα έχουν απαραιτήτως  και την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων.

– Για πρώτη φορά όριο εκλογής (5%). Αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι δηλαδή δεν συγκεντρώσουν αυτό το ποσοστό την πρώτη Κυριακή, δεν θα εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο ούτε οι ίδιοι ούτε οι σύμβουλοί τους, ακόμη κι αν έχουν περισσότερες ψήφους από συνυποψηφίους τους άλλων παρατάξεων.