Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

“Πέφτει” ευρωπαϊκός δορυφόρος αύριο βράδυ στην ατμόσφαιρα

globoΤην “πτώση” στη Γη – ή καλύτερα στην ατμόσφαιρά της – του ευρωπαϊκού δορυφόρου GOCE αναμένουν τις επόμενες ώρες οι επιστήμονες.

Η επανείσοδος του δορυφόρου στη γήινη ατμόσφαιρα αναμένεται να λάβει χώρα αργά το βράδυ της Κυριακής και τις πρώτες ώρες της Δευτέρας. Δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με επιτυχία που ακριβώς θα πέσουν κάποια από τα περίπου 50 κομμάτια του δορυφόρου (τόσα τα υπολογίζουν), γιατί η τελευταία φάση της εισόδου στην ατμόσφαιρα είναι στην πραγματικότητα ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)  ο δορυφόρος GOCE ήταν ο πρώτος σεισμογράφος εκτός πλανήτη, αφού είχε “πιάσει” με τους αισθητήρες του ηχητικά κύματα από τον σεισμό που χτύπησε την Ιαπωνία τον Μάρτη του 2011.

Ο λεγόμενος “χρόνος ζωής” των δορυφόρων είναι κατά μέσο όρο τα 5 χρόνια (αν και υπάρχουν παραδείγματα δορυφόρων που έχουν “πιάσει” και την 15ετία ορθής λειτουργίας). Όταν αυτός ο χρόνος τελειώσει υπάρχουν 2 δυνατότητες:

είτε τους αφήνουν στη θέση τους, τους εγκαταλείπουν στην ουσία στην τροχιά τους είτε (τα τελευταία χρόνια) τους εφοδιάζουν με κινητήρες που αποσκοπούν στο να τους κάνουν να “πέσουν” στην ατμόσφαιρα της Γης ή να τους στείλουν σε μακρινές τροχιές, όπου θα μείνουν να κινούνται επί αιώνες.

Πάντως έχουν γίνει και υπολογισμοί για τις πιθανότητες να πέσει στο …κεφάλι μας ένα διαστημικό σκουπίδι (όπως θεωρούνται οι νεκροί δορυφόροι): είναι 250.000 μικρότερες από το να πέσει ο πρώτος αριθμός του λαχείου, ενώ το να χτυπήσει μετεωρίτης κάποιον είναι 3 φορές πιο πιθανό σε σχέση με ένα χτύπημα από κάποιο διαστημικό σκουπίδι…