Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μανώλης Σφακιανάκης: “σε οκτώ λεπτά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να εντοπίσει τον χρήστη του διαδικτύου που θέλει να αυτοκτονήσει”

3synint“Δεν υπάρχει ανωνυμία”, στο διαδίκτυο, “το πάρτι τελείωσε”, διαμήνυσε ένας εκ των ικανότερων αξιωματικών που τη στιγμή αυτή διαθέτει η Αστυνομία, ο ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προσθέτοντας με έμφαση: “τέρμα οι εκβιασμοί, υπάρχει αστυνομία, υπάρχει κράτος, υπάρχει έλεγχος”.

Ο Μ. Σφακινάκης είπε τα παραπάνω (και πολλά άλλα, ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα) από το βήμα του 3ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου. Το συνέδριο δειξάγεται στην Αθήνα χθες και σήμερα. Όπως ανέφερε ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., το έγκλημα στο διαδίκτυο είναι μεγάλο και σοβαρό, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα παιδιά και αναφέροντας την αποπλάνηση ανηλίκου, …… διαδικασία κατά την οποία τα «αρπακτικά» προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα δωμάτια ανοιχτής επικοινωνίας (chat rooms), τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και άλλους χώρους διαδικτυακής επικοινωνίας για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν, την παιδική πορνογραφία, και το Cyberbullying.

Η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη, παρενέβη σώζοντας συνολικά 810 άτομα, ενώ έχει συλλάβει 818 παιδόφιλους από το 2006 είπε ο αρχηγός της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και αναφερόμενος στον κοινωνικό ρόλο της υπηρεσίας, σημείωσε ότι σε οκτώ λεπτά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να εντοπίσει τον χρήστη του διαδικτύου που θέλει να αυτοκτονήσει. Πρόκειται για χρόνο ρεκόρ για τον οποίο μάλιστα βραβεύθηκε από το FBI.

Η χρήση του ίντερνετ σε αριθμούς:

Στην Ελλάδα 3.966.380 άνθρωποι είναι χρήστες του Facebook, με σύνδεση περισσότερες από 2,5 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο, τη στιγμή που οι ειδικοί επιμένουν ότι η χρήση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 1,5 ώρα. Δεύτερη αιτία εθισμού είναι η ενασχόληση με ένα διαδικτυακό παιχνίδι, ενώ ο εθισμός δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες.

Παγκοσμίως, οι χρήστες του διαδικτύου ξεπερνούν τα 2,5 δισ. (ένας στους τρεις είναι χρήστης του διαδικτύου), ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό ανέρχεται σε 63,5% και στη Β. Αμερική σε 78,6%. Επίσης, υπάρχουν 50 δισ. ιστοσελίδες, ενώ το Facebook έχει περισσότερους από 1 δισ. χρήστες.
Κοντά στα 4 εκατομμύρια οι χρήστες του Facebook στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το 53,6% των νοικοκυριών διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο, με το 96,2% εξ αυτών να διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση. Η χώρα μας κατέχει την προτελευταία θέση στην Ευρώπη με διαδικτυακό αναλφαβητισμό μόλις πάνω από το 20%. «Ο αναλφαβητισμός σκοτώνει και το πληκτρολόγιο είναι το όπλο», είπε ο κ. Σφακιανάκης, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «σταυροφορία» ενημέρωσης του κοινού από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να τεθεί τέρμα στον διαδικτυακό αναλφαβητισμό.

Με τη σωστή χρήση το διαδίκτυο, σε ποσοστό 98%, αποτελεί ένα παράθυρο σε έναν θαυμαστό κόσμο για όλους, παρέχοντας γνώση, εκπαίδευση, πληροφορίες, επικοινωνία, ενημέρωση, ψυχαγωγία, διασκέδαση, αλλά υπάρχει και ένα επικίνδυνο κομμάτι, που ανέρχεται στο 2%.

Ανά λεπτό έχουμε 204.000.000 αποστολές e-mails, 2.000.000 αναζητήσεις στο Google, 6.000.000 επισκέψεις στο Facebook, 1.300 νέους χρήστες κινητών τηλεφώνων, 21 υποκλοπές στοιχείων ταυτότητας, 135 νέες μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό, και 7 τρισ. συναλλαγές την ημέρα.