Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δυο λεπτομέρειες οικονομικοκοινωνικής φύσης και δυο διαβολικές πολιτικές συμπτώσεις

gatneroitgrΔυο …”λεπτομέρειες” που δεν θα πρέπει να διαφύγουν της προσοχής μας, για αυτά που συμβαίνουν στον Ευρωπαϊκό Νότο το τελευταίο διάστημα:

1) οι εκτιμήσεις του επικεφαλής του προγράμματος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, πως η Ελλάδα θα χρειασθεί να λάβει νέα μέτρα την περίοδο 2014 – 2016, όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα, ώστε να μην πληγούν οι πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης η εμμονή του στην απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στη αναγκαιότητα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Οι δικοί μας για την ώρα απλά διαψεύδουν την περίπτωση επιβολής νέων μέτρων. Ποιου η άποψη θα υπερισχύσει λέτε;

2) η αποκάλυψη του Χανς Βέρνερ Σιν, προέδρου του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» πως…… ο Σίλβιο το 2011 είχε ενεργοποιήσει τη διαδικασία για την έξοδο της χώρας του από το ευρώ. «Γνωρίζουμε ότι το Φθινόπωρο του 2011, ο τότε πρωθυπουργός, είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για να βγει η χώρα του από το ευρώ», δήλωσε, χαρακτηριστικά ο Σιν.

Εμείς να θυμίσουμε κάτι διαβολικές συμπτώσεις (χωρίς να κρίνουμε το ποιος το έκανε, τι έκανε και γιατί το έκανε – γιατί αμφότεροι οι παρακάτω αναφερόμενοι έκαναν τραγικά λάθη που οι πολίτες των χωρών τους θα τα πληρώνουν για πολλά-πολλά χρόνια): όταν το φθινόπωρο του 2011 τα επιτόκια δανεισμού της γείτονος χώρας είχαν φτάσει στα ουράνια (για τα δεδομένα της ιταλικής οικονομίας), ο Μπερλουσκόνι είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση και είχε αντικατασταθεί από τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι. Επίσης, όταν λίγο καιρό νωρίτερα ο δικός μας είχε ψελλίσει κάτι για δημοψήφισμα – και το είχε καταπιεί στο αεροπλάνο της επιστροφής από τις Κάννες – αντικαταστάθηκε με σχεδόν παρόμοιο τρόπο από τον άλλο τεχνοκράτη.

Η συνέχεια είναι γνωστή.