Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

“Από Δευτέρα, κόβω το κάπνισμα!”

gordon gecoΠόσες φορές δεν το ‘χουμε πει εμείς οι καπνιστές αλλά Δευτέρα πρωί ξανά στο περίπτερο;

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, το Ινστιτούτο της Σάντα Φε και το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον John W. Ayers, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Journal of the American Medical Association, Internal Medicine”, ανέλυσαν παγκόσμια δεδομένα από το 2008 έως το 2012 σχετικά με τις αναζητήσεις στο Google στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα κινέζικα, τα πορτογαλικά, τα ρώσικα και τα ισπανικά, οι οποίες αφορούν στο κόψιμο του τσιγάρου, όπως για παράδειγμα ερωτήματα του τύπου «θέλω βοήθεια για να κόψω το τσιγάρο».

Η μελέτη έδειξε πως οι καπνιστές για κάποιο λόγο έχουν αυξημένη προθυμία να ξεκινήσουν το κόψιμο του καπνίσματος στην αρχή της εβδομάδας και κυρίως κάθε Δευτέρα.

Για παράδειγμα, στις αγγλόφωνες χώρες οι σχετικές αναζητήσεις μέσω Google είναι κατά μέσο όρο τις Δευτέρες 11% περισσότερες από τις Τετάρτες, 67% περισσότερες από ό,τι τις Παρασκευές και 145% περισσότερες σε σχέση με τα Σάββατα. Συνολικά, στις έξι γλώσσες, οι σχετικές αναζητήσεις για τη διακοπή του καπνίσματος είναι κατά 25% περισσότερες από τον μέσο όρο των υπόλοιπων έξι ημερών της εβδομάδας (Τρίτη έως Κυριακή).

Σύμφωνα με τον Ayers, «η έρευνα καταρρίπτει τη διαδεδομένη ευρέως αντίληψη πως η απόφαση για το κόψιμο του καπνίσματος είναι απρόβλεπτη ή ακόμα και χαοτική. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου χαοτική, αντίθετα υπάρχει παγκοσμίως ένα πρότυπο συλλογικής συμπεριφοράς που εξαρτάται από την ημέρα της εβδομάδας».

Πηγή: ΑΜΠΕ & enet