Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Συρία: Ξεκίνησε η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου

Μετά την συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας

Ξεκίνησε η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας από την ομάδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) που βρίσκεται στη χώρα, δήλωσε αξιωματούχος στο BBC.
Η επιχείρηση πραγματοποιείται από την ομάδα του OPCW, η οποία μετέβη στη Συρία μετά την συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας.
Η ομάδα των επιθεωρητών ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες ελέγχους σε όσες μονάδες η Δαμασκός έχει αναφέρει ως χώρους που σχετίζεται με το χημικό της οπλοστάσιο, αλλά και σε σημεία που κράτη-μέλη του OPCW δηλώνουν ότι έχουν σχέση με τα χημικά όπλα.
Οι ειδικοί του οργανισμού αναμένεται να καταστρέψουν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την ανάμειξη των χημικών και τη δημιουργία των χημικών όπλων, καθώς και των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται για την παροχή τους.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας ορίζει ότι αυτή η διαδικασία θα λήξει τον Νοέμβριο. Ορισμένα χημικά όπλα θα μεταφερθούν εκτός Συρίας, όπου και θα καταστραφούν, ενώ άλλα θα καταστραφούν σε συριακό έδαφος.
Το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θεωρείται ότι περιλαμβάνει περισσότερους από 1.000 τόνους σαρίν, υπερίτη και άλλων απαγορευμένων χημικών ουσιών, οι οποίες φυλάσσονται σε δεκάδες τοποθεσίες.

“Το Βήμα”