Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πρόταση Γιανναβαρτζή σε Καραπαναγιωτίδη για αξιοποίηση του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου της Βέροιας ως Διοικητήριο

dikastveroiaΤην πρότασή του για μεταφορά των υπηρεσιών της Περιφέρειας στο κτήριο του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου της Βέροιας κάνει προς τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη ο Σταύρος Γιανναβαρτζής. Συγκεκριμένα αναφέρει τα ακόλουθα:

“Με την από 30η Ιανουαρίου 2008 απόφαση της τότε Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 3389/2005 της υλοποίησης του κτιρίου του Διοικητηρίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας. Η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας θα επέλεγε τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης ο οποίος θα αναλάμβανε τη μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή του παραπάνω Διοικητηρίου, καθώς και την παροχή όλων των αναγκαίων υπηρεσιών συντήρησης και εν γένει τεχνικής διαχείρισης και ασφάλισης των νέων κτιριακών υποδομών.

Από τότε έχει περάσει πολύς χρόνος. Γεγονότα πολλά, εκλογές, εφαρμογή του Καλλικράτη, πρωτοφανείς πολιτικές αλλαγές, ώσπου φτάσαμε σήμερα στην αβάσταχτη μνημονιακή εποχή.

Εκείνο που παρέμεινε είναι η έλλειψη διοικητηρίου.

Αυτό που δεν έγινε με καλύτερες συνθήκες καλούμαστε να υλοποιήσουμε σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές στην ιστορία της Ελλάδος.

Για το θέμα έχουνε ακουστεί διάφορες απόψεις. Τελευταία φαίνεται να κερδίζει οπαδούς η άποψη της αξιοποίησης για τον σκοπό αυτό, του στρατοπέδου του τέως Β’ Σώματος Στρατού.

Παράλληλα όμως η τύχη ενός άλλου ακίνητου προβληματίζει τους συμπολίτες μας. Του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου στην Πλατεία Ωρολογίου (Ρακτιβάν).
Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε αξιόλογες προτάσεις αξιοποίησης. Θυμάμαι εν τάχει, με φόβο να ξεχάσω μερικές, τις προτάσεις των Διευθυντών της Α’θμιας και Β’θμιας Εκπ/σης για στέγασης στο συγκεκριμένο κτίριο του Μουσείου Εκπαίδευσης Βέροιας, του Ανθρώπινου Δυναμικού να λειτουργήσει ως «Μέγαρο 3 Πολιτισμών» και ταυτόχρονα η πλατεία να μετονομαστεί σε «Πλατεία των 3 Πολιτισμών», του Αρχιμανδρίτη Πορφύριου να γίνει «Αρχονταρίκι της Βέροιας» ώστε τις ημέρες που η Πόλη γιορτάζει εκεί οι άρχοντες να δέχονται τον κόσμο της και φυσικά η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας να φιλοξενήσει το κτήριο Δημόσιες Υπηρεσίες ώστε να αποτραπεί η ερήμωση της περιοχής.

Σεβαστές και πλήρως αιτιολογημένες όλες σχεδόν οι απόψεις. Τα δεδομένα όμως της εποχής έχουνε αλλάξει.

Καλούμαστε να λύσουμε ένα πρόβλημα με πενιχρά μέσα κάνοντας παράλληλα προσπάθεια να σώσουμε και τα ακίνητα που ερημώνουν.
Εκείνο που δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει σε καμία περίπτωση είναι το όφελος των πολιτών της πόλης. Δηλαδή των συνδημοτών μας, των συνανθρώπων μας, των παιδιών μας.
Και αυτό έχει να κάνει με μία ζωντανή ευημερούσα πόλη.

Η άποψη μου – με την όποια αξία μπορεί να έχει – είναι πως όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες της εποχής μας είναι καλύτερη και ταχύτερη λύση η αξιοποίηση του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου ως Διοικητήριο.

Άλλωστε το διατηρητέο αυτό κτίριο που κτίστηκε στα τέλη των οθωμανικών χρόνων χρησιμοποιήθηκε ως διοικητήριο έως την απελευθέρωση της πόλης.

Σήμερα θα κληθεί και πάλι να παίξει ένα ρόλο εμβληματικό, αλλά παράλληλα θα εξυπηρετεί του συμπολίτες μας, δημιουργώντας ένα σημείο ακμής οικονομικής και κοινωνικής σε μία υποβαθμισμένη πλέον περιοχή της πόλης, όπως άλλωστε πολύ σωστά ζητά και ο Εμπορικός Σύλλογος της Βέροιας.

Η αξιοποίηση του κτηρίου μπορεί να είναι άμεση με την μετεγκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των υπηρεσιών που εναπομείναν πλέον στην Αντιπεριφέρεια Ημαθίας.

Αναφέρω ενδεικτικά πως μπορούνε να στεγαστούνε το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, το Γραφείο Νομικής Υπηρεσίας, η Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού, το τμήμα Πληροφορικής, η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, ακόμα και τμήμα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ενώ οι υπόλοιπες Υπηρεσίες ( Τεχνικών, Ανάπτυξης, Μεταφορών, Περιβάλλοντος) μπορούνε να παραμείνουνε στα υπάρχοντα κτήρια περιφερειακά της πόλης.

Οι παραπάνω υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας είναι γνωστό στεγάζονται στο ενοικιαζόμενο κτήριο της Οδού Μητροπόλεως 44 και υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και πληρωμής ενοικίων στο ΤΑΙΠΕΔ, αν δεν μπορέσει τελικά να πραγματοποιηθεί η παραχώρηση στην Περιφέρεια εφ’ όσον υιοθετηθεί η πρόταση.

Όμως μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη βαρύτητα σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς που θα έχει μία τέτοια διεκδίκηση από την Περιφέρεια και η οποία θα δίνει μεγάλες ελπίδες για ευτυχή κατάληξη των προσπαθειών.

Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουνε αρκετές αντίθετες απόψεις. Ίσως όντως να μην είναι η ιδανική λύση αλλά ας είμαστε ρεαλιστές!
Χρήματα και χρόνος δεν υπάρχουν!

Η συγκεκριμένη λύση είναι άμεσα εφαρμόσιμη με ελάχιστα χρήματα, ικανοποιεί σε χώρους και ανάγκες τον μικρό πλέον αριθμό υπαλλήλων της Αντιπεριφέρειας, αξιοποιώντας το κτήριο και την εξέχουσα θέση τοπόσημο, της ιστορικότερης πλατείας «Ρακτιβάν» ή αλλιώς «Πλατεία Ωρολογίου» που συνδέθηκε με τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της πόλης και της περιοχής.

Παράλληλα είναι βέβαιο πως θα υπάρξει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στη περιοχή, που θα καταστεί σημείο αναφοράς και εκδηλώσεων, ενώ οι συναλλασσόμενοι ωφελούνται καθώς θα έχουνε ευκολότερη πρόσβαση όπως και το μικρό παρκινγκ για βραχεία στάθμευση στο πίσω μέρος.

Όσο αφορά την άποψη της παραχώρησης έκτασης στο στρατόπεδο του τέως Β’ Σώματος για στέγαση του Διοικητηρίου, εάν καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο τελικά, μπορεί να υπάρξει μελλοντικός σχεδιασμός, καθώς όλοι γνωρίζουνε πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες με το αρμόδιο Υπουργείο, με άνεση χρόνου και μακάρι με μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης.

Σήμερα, τώρα, αυτό που προέχει είναι να κινηθούμε γρήγορα και δώσουμε λύση. Ας μου επιτραπεί η έκφραση «τώρα που γυρίζει».

Κύριε Αντιπεριφεριάρχα, εάν βρίσκεται κάποιο ρεαλισμό στην πρόταση εξετάστε την και πάρτε την πρωτοβουλία να την θέσετε στην Περιφέρεια. Ίσως είναι λίγος ο χρόνος που απομένει πλέον, λαμβάνοντας υπόψη την ζοφερή πραγματικότητα και τα όσα συμβαίνουνε στην πατρίδα μας.

Οι απόψεις και οι ενέργειες των συμπολιτών μας ανεξάρτητα ποια άποψη στηρίζουνε δείχνει πως θα έχετε συμπαραστάτες σε κάθε πρωτοβουλία αξιοποίησης στην πόλη μας και το νομό μας, όπου το τελευταίο διάστημα βιώνουμε στην ένα τέλμα και μία εγκατάλειψη. Εκμεταλλευτείτε το για καλό όλων”.