Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Περίπου 100 (έως τώρα καταμετρημένα) τα θύματα από τη βύθιση δουλεμπορικού σκάφους στην κεντρική Μεσόγειο

Τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, στο στενό μεταξύ Αφρικής και Ιταλίας, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

94 θύματα είχαν ανασυρθεί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης από το σημείο στο οποίο βρίσκεται βυθισμένο ένα μεγάλο σκάφος το οποίο κουβαλούσε στις ιταλικές ακτές εκατοντάδες παράνομους μετανάστες (που όπως χιλιάδες άλλοι κυνηγούσαν το …ευρωπαϊκό όνειρο).

Το ναυάγιο προκλήθηκε πιθανόν από πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοιάριο, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών – που προέρχονται από τις μαρτυρίες όσων σώθηκαν – πρέπει να μετέφερε τουλάχιστον 500 άτομα. Περίπου 100 άτομα έχουν εντοπιστεί νεκρά από βατραχανθρώπους στο βυθισμένο πλοιάριο ενώ 150 άτομα είναι οι επιζώντες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται και στις μαρτυρίες των επιζώντων, το πλοιάριο πήρε φωτιά όταν οι επιβαίνοντες έβαλαν φωτιά σε μια κουβέρτα στην προσπάθειά τους να τραβήξουν την προσοχή ενός ιταλικού ψαροκάικου που περνούσε από εκεί. Όμως υπήρχε διαρροή καυσίμου και αυτό ήταν η αιτία ώστε η φωτιά να επεκταθεί στη βάρκα στην οποία επέβαιναν. Από την ιταλικη δικαιοσύνη που ήδη έχει αναλάβει δράση εξετάζονται διάφορα άτομα που είναι μεταξύ των επιζώντων, αφού έχουν υποδειχθεί ότι ήταν μεταξύ των δουλεμπόρων.

Τα τελευταία χρόνια περίπου 6200 άνθρωποι που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ιταλία, προερχόμενοι από τις αφρικανικές ακτές, έχουν χάσει τη ζωή τους στο στενό μεταξύ της νήσου Λαμπεντούζα και των ακτών της Αφρικής.